U kineskom ljetovalištu zbog covida zaglavljeno 80 hiljada turista

Tako su u subotu otkazani svi letovi i putovanja vlakom iz grada Sanye, kojega još zovu i “kineski Havaji”, dan nakon što su ondje potvrđena 263 pozitivna slučaja.

Putnici sada moraju predočiti pet negativnih rezultata PCR testiranja u sedam dana prije nego što im se dopusti odlazak odande. Kinezi još uvijek provode strategiju “nulte stope covida”.

Po podacima Sveučilišta Johns Hopkins Kina je od početka pandemije evidentirala manje od 15.000 smrtnih slučajeva od posljedica covida.

Unatoč tomu postoji zabrinutost zbog utjecaja iznimno strogih pravila na gospodarstvo, među kojima su masovna testiranja stanovnika i lokalne blokade čitavih gradova ili regija.

Ograničenja su za Sanyu, grad na južnome otoku Hainanu, popularnom odredištu surfera, uslijedila na vrhuncu turističke sezone.

AFP piše da su temeljne usluge ondje i dalje dostupne, što znači da su supermarketi i ljekarne otvoreni, no od prošlog su tjedna sva mjesta za zabavu zatvorena.

Vlasti su objavile da će od hotela zatražiti da gostima ponude popust od 50 posto dok se restrikcije ne ukinu.

Sanya nije jedini kineski grad u kojemu je u posljednjih nekoliko mjeseci uvedeno zatvaranje.

Oko milijun stanovnika koji žive u predgrađu Wuhana, grada u središnjoj Kini u kojemu je prvi put evidentiran covid-19, suočilo se s novim mjerama prošli mjeseci nakon što su ondje potvrđena – četiri asimptomatska slučaja zaraze koronavirusom. prenosi n1

Izvor vijesti: haber.ba