Ugostiteljski objekti su zatvoreni, radnicima uručeni otkazi… Najmanje dva mjeseca bez primanja!

Primorani smo se obratiti odgovornim institucijama da nađu rješenje za ovakve slučajeve, kažu zenički konobari koji su dobili otkaze

Ugostiteljski objekti u Zenici ne rade od 18. marta. Zbog pandemije koronavirusa i sprječavanja njegovog širenja ne rade kafići, restorani, slastičarne, buregdžinice i ćevabdžinice u cijeloj Bosni i Hercegovini. Neke gazde su svojim radnicima podijelile otkaze. Dodatni problem za ove ljude što su ostali bez posla jeste to što ni na birou neće mjesecima dobijati naknadu.

– Poduzete su radnje da se spriječi širenje virusa, što pozdravljamo, jer zdravlje svih nas je na prvom mjestu. Naši poslodavci su primorani odjaviti nas jer nisu u mogućnosti izvršavati obaveze prema nama bez podrške države. Na birou su nam dali papir na kojem treba da napišemo izjavu koju im trebamo donijeti za 45 dana. Izjava se predaje odmah pri predavanju papira za odjavu, a rješenje stiže u roku od 15 dana, od kada počinju mjesečne naknade za radnike koji su prijavljeni na biro, kazala nam je Zeničanka Adna.

To znači da ovi ljudi neće imati nikakvu finansijsku pomoć najmanje u naredna dva mjeseca.

– Izrevoltirani smo činjenicom da smo ponovo odbačeni, neprimjetni, da smo prepušteni sami sebi. Želimo da nas odgovorni organi konačno primijete i pobrinu se za ovakve slučajeve, da nam se daju odgovori i nađu adekvatna rješenja. Želimo da se napravi uvid trenutnog stanja, da se obrati pažnja na broj odjavljenih radnika i koliko je u mogućnosti ostvari budžet kako bismo se mogli finansirati, da prestanemo živjeti u strahu od toga šta će sutra biti. Pružite nam ovaj vid sigurnosti, jer i mi dobrim dijelom doprinosimo državi, poručili su zenički konobari koji su ostali bez posla.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba