Ukrajina zbog budžetskih deficita najavila ukidanje pet ministarstava

Rezovi će prevashodno pogoditi ministarstva iz društvene sfere, a dio njihovih funkcija bit će prebačen na kabinet premijera.

Na stranici se navodi da pitanje smjene premijera ne dolazi u obzir, jer je kabinet predsjednika zadovoljan njegovim radom.

Prošle sedmice ukrajinski premijer Denis Šmihal najavio je da će trećina ministarstva i njihovog osoblja biti ukinuto, ne iznoseći detalje. Početkom mjeseca Šmihal je rekao da se Kijev ove godine nada da će dobiti 37 milijardi dolara od stranih donatora kako bi pokrio budžetski deficit.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je krajem februara da se Kijev već sada suočava sa budžetskim deficitom zbog kašnjenja finansijske pomoći sa Zapada.

Ukrajinski poslanik Aleksandra Ustinova rekla je da će Kijev biti prisiljen da traži pomoć od zemalja G7 ako SAD prekinu slanje pomoći.

U novembru 2023, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o ukrajinskom državnom budžetu za ovu godinu sa deficitom od 43 milijarde dolara. prenosi klix

Izvor vijesti: haber.ba