Ukrajinske snage pogodile most kod Hersona kako bi odsjekli Ruse

Ukrajinske snage pogodile su strateški važan most Antonivskij koji preko rijeke Dnjepar povezuje regiju Hersona sa ostatkom južne Ukrajine koja se trenutno nalazi pod ruskom okupacijom.

 

Među prvim je o eksplozijama na mostu javio Telegram kanal ukrajinskih oružanih snaga sa objavom snimka navodnih eksplozija. Istu informaciju je prenijelo i nekoliko različitih nezavisnih medija.

 

Viši savjetnik predsjednika Ukrajine Anton Heraščenko citirao je rano jutros izvještaj Oružanih snaga Ukrajine u kojem se navodi da je Himars nanio još jedan snažan udarac.

 

“Himars je zadao još jedan snažan udarac jednom od dva mosta preko Dnjepra kojeg agresor koristi za masovno prebacivanje trupa. Nadajmo se da Antonivskij most ovaj put neće izdržati snagu napada raketama sa Himarsa”, napisao je Heraščenko.

 

Antonivskij most je glavna ruta snabdijevanja ruskih trupa u Hersonu i u slučaju ako bude oštećen ruske trupe bi se mogle naći u zamci sa malo municije i hrane, što je dio ukrajinskog plana u vraćanju kontrole nad gradom.

 

Ukupno preko Dnjepra postoje četiri strateški važna mosta koja povezuju obale Dnjepra. Cilj Ukrajine nije da mostove u potpunosti uništi nego da ga ošteti dovoljno da se spriječi transport teške vojne opreme.

 

Napade na most je potvrdio i Kiril Sremousov jedan od vodećih ruskih zvaničnika u Hersonu koji je izjavio da je most pogođen, ali ne i srušen. Također rekao je da broj pogodaka veći od deset.

 

“Postoje pogoci na Antonivskij mostu, blokirali smo saobraćaj. Popraviti ćemo ga,” izjavio je Sremousov za RIA Novosti.