Ulice u Doboju poplavljene nakon pljuskova i grmljavine

Bosnu i Hercegovinu je posljednjih nekoliko dana zahvatilo izrazito nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom. Uništeni su usjevi, obarana čak i drveća, a promjenjivo vrijeme nastavlja se i danas u većem dijelu zemlje, pišu vijesti.

Kiša, pljuskovi sa grmljavinom i lokalne nepogode očekuju se skoro posvuda. Kombinacija sporog strujanja, kakvo će danas biti iznad naše zemlje, i lokalno obilnih pljuskova može dovesti do izbijanja bujičnih poplava u pojedinim mjestima. Manje padavina danas na krajnjem sjeverozapadu i sjeveru zemlje, a najviše ih se očekuje u dijelovima centralne i istočne Bosne.

Danas je ujedno i posljedni dan sa ovako nestabilnim vremenom. Od sutra postepeno stabilizacija vremena, a za vikend nas očekuje posvuda pretežno sunčano i vruće vrijeme, posebno u nedjelju kada će temperature lokalno dostizati do oko 35 °C.

Stabilnije vrijeme neće dugo potrajati, jer poslijepodnevni i večernji sati ponedjeljka donose prodor hladne fronte sa sjevera uz pad temperature i padavine. Ono što je sada pomalo izvjesno, nestabilno vrijeme bi potrajalo u prvih pet dana jula, pa bi kasnije moglo uslijediti stabilnije vrijeme uz više sunčanog vremena i toplije.

Izvor vijesti: haber.ba