UPALJEN CRVENI METEOALARM: Upozorenje iz JEDNOG RAZLOGA, ali postoji još opasnija PRIJETNJA

– Crveni mereoalarm je izdat zbog visoke temperature, do 37 stepeni. Treba biti oprezan na jugoistoku zemlje, gdje će biti najtoplije – ukazuje Sovilj.

Prema njegovim riječima, izraženi hladni front, koji nam večeras stiže sa severozapada u sklopu cilkona iz regiona Baltika, oboriće temperaturu desetak stepeni, prenosi Novi.

– Pad temperature neće biti najizraženija pojava koju treba da ispratimo, već grmljavinske nepogode i velika količina padavina. Danas, u večernjim satima, najpre u Vojvodini, Podrinju, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, možemo očekivati prve grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom – kaže Sovilj.

Hidrometerolog ističe da će se nepogode, potom, premještati preko Beograda, sjevera Šumadije ka istoku.”Rizik od grada se sutra premešta sa ovih područja ka jugu i jugoistoku zemlje. Crveni meteoalarm će i sutra biti izdat zbog očekivane velike količine padavina – od 40 do 80 litara po kvadratnom metru, što je praktično mjesečina količina”, navodi gost Jutarnjeg programa.

Naglašava da će RHMZ na sajtu objavljivati sat do dva sata ranije upozorenja na padavine po mjestima.

Sovilj najavljuje i da će ostatak ljeta, u julu i avgustu, biti topao, s temperaturom od 30 do 32 stepena. “Biće toplije od proseka, ali i od prošlogodišnjeg ljeta”, ukazuje hidrometerolog Slobodan Sovilj.

Izvor vijesti: haber.ba