Velika Kladuša: Zašto se ruši hotel “KONAK” u centru grada?

2017.-te godine proglašen je stečaj u firmi HUTP “Kladušnica” u čijem je vlasništvu i hotel “Konak”, a za stečajnog uprvnika izabran je Samir Ćatović iz Bihaća.

 

Prije nekoliko dana iznenada je hotel “Konak” u centru Velike Kladuše postao mjesto velikog radilišta/rušilišta, zbog čega su se građani Velike Kladuše zabrinuli, a posebno oni što su nekad radili u firmi HUTP “Kladušnica” koja je inače legitimni vlasnik hotela “Konak”.

 

Kladuščani se veoma dobro sjećaju da je prije samo nekoliko godina ovaj hotel renoviran od strane firme “Badženi komerc”. Prema tvrdnjama građana, sama stolarija koštala je oko 150 000 KM, a bilo je tu još troškova kako bi se hotel i poslovni prostori unutar hotela doveli u red.

 

Isto tako znamo da je u sklopu ovog hotela djelovalo nekoliko firmi poput restorana “Libertas”, “CM marketa”, butika “Modni Art Studio”, prodavnice obuće “Planika”, advokatski ured Husein Mušić i notarski ured Nerdisa Mržljaković kao i ured BIHAMK-a.

 

2017.-te godine proglašen je stečaj u firmi HUTP “Kladušnica” u čijem je vlasništvu i hotel “Konak”, a za stečajnog uprvnika izabran je Samir Ćatović iz Bihaća.

 

 

Pokušaji da stečajni upravnik Samir Ćatović uđe u posjed hotela trajali su sve do februara 2022. godine. Neslužbeno smo saznali da je nakon toga, vlasnik restorana “Libertas” Adis Miskić, u više navrata nudio stečajnom upravniku Samiru Ćatoviću mogućnost potpisivanja ugovora o zakupu do okončanja prodaje hotela, što na kraju nije učinjeno iz njima poznatih razloga.

 

S obzirom da je firma u stečaju, pomislili smo da će hotel “Konak” napokon biti prodan najboljem ponuđaču putem suda, ali je onda uslijedio šok. Prošle nedelje bageri su probudili građane Velike Kladuše koji žive u neposrednoj blizini hotela. Srušen je asfaltirani parking ispred restorana, uništena zelena površina, a ovih dana se i nastavilo sa uništavanjem imovine hotela “Konak”.

 

Redakcija našeg portala je nakon toga saznala da je hotel “Konak” iznajmljen na godinu dana firmi d.o.o. ADDA-PROMET iz Velike Kladuše za mjesečnu kiriju od 5.000 KM. Podsjećanja radi, prije samo nekoliko mjeseci bio je raspisan javni poziv za iznajmljivanje ovog hotela i to pod uslovom da firma koja iznajmi prostor mora odmah uplatiti godišnju kiriju. Kako neslužbeno saznajemo, na javni poziv se javilo nekoliko firmi iz Velike Kladuše koje su bile voljne iznajmiti hotel, ali je javni poziv iznenada poništen da bi ovih dana saznali da je iznajmljen bez javnog poziva gore firmi d.o.o. ADDA-PROMET.

 

Podsjećanja radi, ovaj hotel je radio sve do februara 2022, godine, što znači da je bio i dobrom stanju.

 

Razgovarajući sa stečajnim upravnikom Samirom Ćatovićem, saznali smo da je firma HUTP “Kladušnica” posudila određeni iznos novca od firme d.o.o. ADDA-PROMET kako bi mogla platiti advokate i ostale sudske troškove i da isti novac nije imala odakle vratiti te su se zbog toga odlučili na iznajmljivanje ovog objekta kako bi se vratili dugovi. Također nam je potvrdio da će po isteku ovog ugovora hotel “Konak” staviti na javnu prodaju koju će provesti nadležni sud.

 

Postavlja se pitanje kako je firma koja je u stečaju mogla posuditi novac od privatne firme d.o.o. “ADDA-PROMET” iz Velike Kladuše koja je u vlasništvu Adema Pajazetovića koji je jedan od povjerioca firme HUTP “Kladušnica”?