(VIDEO) Izetbegović se obratio javnosti: “Niko ne smije imati visoke plate i niko ne smije ostati bez plate u doba krize”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas da Stabilizacijski zakon Federacije BiH poseban fokus ima na podršci i pomoći ranjivim grupama građana i dijelovima privrede koji su posebno UGR0ŽENI u situaciji pandemije koronavirusa Covid-19.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

U intervjuu za Fenu Izetbegović je objasnio da će se raditi na rebalansu budžeta, smanjenju nameta koji nisu neophodni u ovom trenutku, od kreditnih do različitih fiskalnih mjera koje će pomoći kako bi se rasteretio pritisak na sve građane i privredu.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

“Budžeti su fikcija, oni se planiraju i sada je neophodno uraditi potrebne rebalanse koji će fokus staviti na B0RBU protiv koronavirusa i ono što se odnosi na zdravlje ljudi, a potom i na ozdravljenje ekonomije. Ne smije se dogoditi da dijelovi privrede u BiH odumru u ovoj situaciji”, dodao je Izetbegović, napominjući da je potrebno uraditi realne rebalanse budžeta.

Podsjećajući da je SDA podržala dosadašnje mjere, Izetbegović smatra da bi one trebale biti nešto preciznije kada je u pitanju M0RAT0RIJA na isplatu kredita odnosno na olakšanja i djelomični M0RAT0RIJ za one koji ne mogu da isplaćuju kredite te je mišljenja da mjere u tom segmentu nisu dovoljno precizne i potrebno ih je dopuniti.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

“U ovakvoj situaciji počinju nervoze, pa*ika, međusobna opt***vanja, populizmi, politikanstva, političara koji se takmiče u obećanjima, ali sve je to potrebno izbjeći, biti svjestan toga i izbjeći sve negativne momente i elemente. Trebamo se svi ujediniti u B0RBI protiv jednog nep**atelja”, kazao je predsjednik SDA.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Napominje da je sada vrijeme za jedinstvo i slogu jer postoji mnogo dobrih prijedloga iz svih parlamentarnih stranaka i od eksperata zbog čega Izetbegović vjeruje da se može doći do veoma dobrog budžeta i prijedloga mjera te je pozvao na ujedinjenje i pomoć narodu u ovom trenutku.

Govoreći o Stabilizacijskom zakonu Federacije BiH, istaknuo je da se on odnosi i na kantone i općine, a ići će se na iste prijedloge o pravljenju rebalansa budžeta i fondova na način da se odustaje od toga što nije neophodno u ovom trenutku te da se sredstva usmjere na pomoć građanima, pomoć u B0RBI protiv koronavirusa te pomoć privredi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirsad Zaimović održali su danas sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka te eksperti.

Izetbegović kaže da se na tom sastanku razgovaralo o realnim i utemeljenim prijedlozima jer intervencije u budžetima i fiskalnim mjerama, ali i ekonomiji trebaju osigurati da se ne dogodi intervencija u jednom segmentu, a u isto vrijeme da se naruši drugi segment.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Zbog toga su i potrebna mišljenja ekonomista, smatra Izetbegović, a baza za donošenje ekonomskih mjera bit će prijedlog Vlade FBiH, dok će eksperti pomoći da se realno pristupi onome što predlažu predstavnici pozicije i opozicije.

Kaže da se s budžetom nije trebalo kasniti. Slična stvar je i sa ostalim mjerama koje je Vijeće ministara već trebalo uraditi, a kao da se namjerno taj posao prepušta entitetima.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Ocijenio je da su građani BiH strpljivi, da su narodi u BiH naučili preživjeti mnogo gore stvari te je njihova discipliniranost od krucijalnog značaja u ovoj situaciji.

The post (VIDEO) Izetbegović se obratio javnosti: “Niko ne smije imati visoke plate i niko ne smije ostati bez plate u doba krize” appeared first on usn.ba.