VODEĆEM NAUČNIKU ZABRANJENO DA ISTRAŽUJE MISTERIOZNU BOLEST: Nešto se dešava, još ne znamo šta tačno, ali ima PREVIŠE SLUČAJEVA

Jedan od vodećih kanadskih naučnika, mikrobiolog Majkl Kultart, tvrdi da mu je zabranjeno da istražuje misterioznu bolest mozga u provinciji Nju Bransvik od koje boluje više od 200 ljudi, prenosi britanski Gardijan, pozivajući se na pregledane mejlove, piše kurir.

Zdravstveni zvaničnici pokrajine Nju Bransvik upozorili su 2021. godine da više od 40 stanovnika pati od nepoznatog neurološkog sindroma sa simptomima sličnim kao kod degenerativnog poremećaja mozga Krojcfeld-Jakobove bolesti. Simptomi su bili različiti, neki pacijenti su nekontrolisano balavili, a drugi su se osjećali kao da im insekti puze po koži. Međutim, godinu dana kasnije, nezavisni komitet je otkrio da je posrijedi pogrešna dijagnoza i da grupa pacijenata pati od poznatih stanja kao što su rak i demencija.

Kultart je u procurelom imejlu napisao kolegi da vjeruje da izloženost životnoj sredini ili kombinacija izloženosti izazivaju i/ili ubrzavaju različite neurodegenerativne sindrome kod ljudi podložnih raznim bolestima pogrešnog savijanja proteina – uključujući Alchajmerovu bolest i Parkinsonovu bolest.

– Moje naučno mišljenje je da se nešto stvarno dešava i da se apsolutno ne može objasniti pristrasnošću ili ličnim planom individualnog neurologa. Nekoliko slučajeva bi se moglo najbolje objasniti ovim drugim, ali sada ih ima već previše – napisao je Kultart.

Mikrobiolog tvrdi da se taj fenomen ne uklapa lako u “plitke paradigme” dijagnostičke patologije i da je složenost problema kreatorima politike pružila “rupu” da zatvore put naučnicima da proučavaju bolest.

– Vjerujem da će se istina vremenom potvrditi, ali za sada sve što možemo da uradimo je da nastavimo da prikupljamo informacije o slučajevima koji nam dolaze kao sumnjiva prionska bolest – napisao je Kultart.

Gardijan navodi i komentare pacijenata koji su suočeni sa misterioznom bolešću. Tako je jedna žena izjavila da se njeno stanje pogoršava, međutim, nije dobila nikakvu pomoć jer bolest nije prepoznata kao nešto novo. Političari ne žele da priznaju da se nešto ozbiljno dešava, kaže žena, jer će onda morati da se pozabave time.

Istraživači u Kini, podsjetimo, nedavno su uspješno zamrznuli i odmrznuli ljudsko moždano tkivo nakon čega je povratilo normalnu funkciju!

(Kurir.rs/Guardian/)

Izvor vijesti: haber.ba