Von der Leyen o podršci Ukrajini: Putin će stići pred lice pravde

Za njemačku demokršćanku izjasnilo se 400 od 499 delegata koji su glasali na kongresu evropskih pučana u glavnom gradu Rumunijee, a nevažećih je glasova bilo deset. Dok je trajalo tajno glasanje, von der Leyen je rekla da će se EPP boriti za sigurnost i vladavinu prava te protiv populista i ekstremnih političkih opcija, prenosi HINA.

“Bio to AfD, Nacionalno okupljanje, Konfederacija, nazivi im se razlikuju, ali su zapravo isti. Žele pogaziti naše vrijednosti i uništiti našu Evropu”, rekla je von der Leyen.

Ponovila je da je Evropa predana podršci Ukrajini i da će ruski predsjednik Vladimir Putin stići pred lice pravde.

“Rusija je razorila domove, bolnice i vrtiće, ali nije mogla uništiti san o slobodnoj i prosperitetnoj Ukrajini koja nalazi svoje mjesto u srcu Evropske unije”, rekla je šefica Komisije, dodavši da taj san živi i na zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Gruziji.

Von der Leyen osvrnula se u svom govoru na nekoliko šefova vlada. Rekla je da je EPP ponosan na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića što je “uveo Hrvatsku u eurozonu i Schengen”, kao i na poljskog premijera Donalda Tuska jer je “vratio vladavinu prava u Poljskoj”.

Von der Leyen postala je šefica Komisije 2019. na prijedlog šefova država i vlada EU-a nakon što je propao koncept spitzenkandidata. Na taj način oduzela je priliku tzv. spitzenkandidatu pučana Manfredu Weberu da dospije na čelo Komisije. Weber, predsjednik EPP-a, rekao je uoči glasanja da von der Leyen ima punu podršku EPP-a i njega lično.

EPP okuplja 83 stranke i partnera iz 44 zemlje. Pučani su najbrojnija politička grupacija u Evropskom parlamentu sa Maltežankom Robertom Metsolom na čelu te institucije. Imaju šefa države ili vlade u Rumuniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Švedskoj, Austriji, Irskoj, Poljskoj, Finskoj, Luksemburgu, Cipru, a uskoro bi trebali imati i u Bugarskoj.

Prvog dana kongresa u Bukureštu usvojili su izborni manifest u kojemu se zalažu za sigurnu Evropu i jačanje odbrambenih sposobnosti EU-a u koordinaciji sa NATO-om, kao i šest rezolucija među kojima su Plan EU-a za pobjedu Ukrajine i poziv evropskim institucijama da stvore zakonski okvir koji će omogućiti članicama EU-a da zaplijene zamrznuta ruska sredstva i da se ona usmjere na pomoć Ukrajini.

Jedna rezolucija dotiče se mobilnosti u ruralnim područjima i jačanja konkurentnosti evropske poljoprivrede, što bi mogla biti tema u kampanji za evropske izbore s obzirom na proteste poljoprivrednika širom EU-a. I von der Leyen je u svom govoru naglasila da će EPP “uvijek biti na strani poljoprivrednika”.

Izvor vijesti: haber.ba