Vozač Doma zdravlja Goražde zaražen koronavirusom

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde potvrđen je šesti slučaj kronavirusa – izjavila je večeras predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK dr.Medina Bičo, epidemiolog.

Pojasnila je da riječ o osobi koja je testirana u dva navrata. Prvi test jučer je bio negativan, a danas pozitivan.

– Jutros smo dobili rezultate od 21 testirane osobe i svi su bili negativni. Međutim, u KCUS-u su posumnjali da je moguće da je jedna osoba pozitivna i oni su ponovo radili taj test. Nažalost, utvrdilo se da je zaista tako – istakla je Bičo.

Dodala je da je riječ o vozaču Doma zdravlja Goražde, inače bliskom kontaktu posljednje inficirane osobe.

– Poduzet ćemo sve mjere za sve osobe, zdravstvene radnike koji su bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem, da se prije svega izoliraju, a onda ćemo prema prioritetima uraditi i testiranje. Olakšavajuća je okolnost je da se u tom inkubacionom periodu koji traje pet i više dana ne može da prenese virus, u rijetkim slučajevim može u dva dana inkubacionog perioda. Nosi se zaštitna oprema, maske rukavice, tako da je s te strane smanjena mogućnost kontaminacije više ljudi, ali u svakom slučaju bit ćemo oprezni. Svi oni koji su bili u bliskom kontaktu će se izolovati, neće dolaziti na posao, dok se ne testiraju – kazala je dr.Bičo.

Istakla je da je danas obavljeno još jedno testiranje koje je imalo negativan nalaz.

– Radi se o trudnici koja ima planirani carski rez u KCUS-u i oni traže da se ta osoba testira prije nego što se operiše. Znači taj nalaz je negativan – dodala je ona.

U BPK Goražde do sada je šest osoba inficirano koronavirusom i svi su vezani za klaster Ginex. U samoizolaciji trenutno se nalazi 148 osoba, od kojih je 86 sa kompletnim porodicama, prenosi “Fokus“.

Izvor vijesti: haber.ba