Vučić pozvao članice UN da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici: “Misija Srbije formirala štab koji se bavi ovim pitanjem”

Vučić je rekao da je Srbija otvorena za dijalog i pregovore, a ‘da za šest mjeseci koliko su trajale pripreme za donošenje rezolucije niko nije informisao Srbiju o tome, niti dio Bosne i Hercegovine, i da je sve učinjeno u tajnosti, a da je potrebno da taj proces bude inkluzivan.’

Dodao je da o tekstu rezolucije ‘nije bilo diskusije, niti slaganja u BiH, i da je ta odluka podijelila narode u toj BiH, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignorisanja institucija, zakona i Ustava BiH.’

Stranim diplomatama je poručio da će usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu.

„Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv“, rekao je Vučić na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama za stalne predstavnike država članica UN

Kada je u pitanju dijalog s Kosovom, Vučić je na prijemu rekao da vjeruje da će se taj proces nastaviti i da će EU „uspjeti da namete nešto što su Srbiji garantovali 11 godina“, a to je formiranje ZSO.

Dodao je da se nada da će to ostati preduslov za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Kako je ranije najavljeno, Vučić će u Njujorku imati i niz konsultacija i sastanaka sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu Srebrenici.

Najavio je susrete sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN i saopštio da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja pomenute rezolucije.

Na prijemu su bili i otpravnik poslova u stalnoj Misiji Republike Srbije pri UN Saša Mart, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, kao i bivši predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Izvor vijesti: haber.ba