Nikšić čestitao Pesah: Ovaj blagdan uvijek ima važnost i simboličku vrijednost u svakom vremenu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, povodom najvećeg jevrejskog praznika Pesaha, uputio je čestitke predsjedniku Jevrejske zajednice BiH Jakobu Finciju i svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini.

– Ovaj višednevni blagdan, čijim obilježavanjem se slavi sloboda i razbijanje okova ropstva, kao i požrtvovanost i odricanje za lično spasenje, ali i opće dobro, uvijek ima važnost i simboličku vrijednost u svakom vremenu.

U današnjem vremenu posebno je bitno podsjetiti se na važnost opiranja ugnjetavanju i nasilništvu, na važnost zaštite ljudskog dostojanstva i neprocjenjive vrijednosti slobode. Egzodus jevrejskog naroda, na koji je Pesah podsjetnik, treba svima da nam služi kao pouka o značaju domovine kao kolijevke za koju smo sudbinski vezani.

Bosna i Hercegovina, stoljetna domovina svih njenih ljudi, uključujući našu vrijednu i tradicijom bogatu jevrejsku zajednicu, uvijek će biti zemlja u kojoj svi dijelimo radosti blagdana naših sugrađana i komšija.

Hag Pesah sameah – piše u čestitki premijera Nikšića, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba