Vučić se izvinio Slovencima zbog izjave da su „odvratni“, ali ne i njihovim političarima

Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

„Ako sam bilo koga uvrijedio, želim da se izvinim cjelokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocijenjena kao nešto „strašno“, ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocijenjeno kao „strašno“.

„Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obavijeste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsjednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu“, zaključio je Vučić.

Dačić: Otpravnik poslova odbacio navode Slovenije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Sloveniji odbacio navode Ministarstva spoljnih poslova Slovenije o izjavi predsjednika Aleksandra Vučića, zbog koje je danas pozvan na razgovor.

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da potez slovenačkog ministarstva predstavlja inverziju stvarnosti, jer umjesto da se Slovenija izvini Srbiji što je narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo i što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija prekršio sva pravila prisustva na sjednicama, omogućavajući Vjosi Osmani da dovede žrtve, bez obavještavanja Srbije o tome, što se nikad dosad nije desilo u UN, slovenački zvaničnici traže izvinjenje što je Vučić izrazio ogorčenje zbog takvog poteza, koji je očigledno bio dogovoren ranije.

“Ne bih da podsjećam da je Srbija podržala izbor Slovenije u Savjet bezbjednosti. Ovakvi potezi Slovenije u međunarodnim organizacijama narušavaju naše bilateralne odnose i nekorektno je odgovornost prebacivati na Srbiju, koja samo reaguje na poteze Slovenije“, kazao je Dačić.

Sjednici Savjeta Bezbednosti UN u Njujorku na kojoj se raspravljelo o šestomjesečnom izveštaju o radu UNMIK-a na Kosovu, iza kosovske predsjednice Vjose Osmani sjedile su žene za koje je ona tvrdi da su žrtve srpskih zločina, odnosno da su silovane tokom sukoba na Kosovu. prenosi n1

Izvor vijesti: haber.ba