Zabrana pušenja u FBiH stupa na snagu 28. maja, evo kako će se primjenjivati zakon

Za dvije sedmice počet će se primjenjivati Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. U drugom bh. entitetu Republici Srpskoj i dalje će se moći pušiti na svim mjestima.

 

Federalni zakon je stupio na snagu u maju prošle godine, sa početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu.

 

Iako je i dalje mnogo nejasnoća u vezi sa primjenom zakona (gdje će se moći pušiti, a gdje ne, da li će se moći pušiti elektronske cigarete ili ne, koji prostori će biti određeni za pušače…) čini se da će se zakon “dotezati” u hodu zbog čega je ugostiteljima ostavljen period prilagodbe od još pola godine.

 

Iz Inspekcije Kantona Sarajevo za Klix.ba su objasnili kako će se zakon primjenjivati, od kada i na koga će se odnositi.

 

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS koji imaju nadležnost za vršenje nadzora kontrole će vršiti u skladu sa odredbama Zakona kojima je propisano da obaveze za fizička lica nastupaju danom početka primjene Zakona, a to je kraj maja 2023. godine. To znači da ukoliko budete pušili u automobilu u kojem se nalazi maloljetna osoba – dobit ćete kaznu.

 

S druge strane ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do novembra 2023. godine.

 

Dalje, u Zakonu se navodi i da će se “kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”.

 

U skladu sa navedenim zakonom pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

 

Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, što nadzoruju policijski službenici.

 

Napominjemo i da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje”, naveli su iz Kantonalne inspekcije.

 

Dakle, u periodu od kraja maja do novembra ugostitelji će morati potpuno prilagoditi svoje poslovanje shodno odredbama novog Zakona, no čini se da se puno toga neće promijeniti s obzirom da će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone.

 

Tu je i pitanje šta će se dogoditi sa ugostiteljskim objektima gdje se puše nargile (vodene lule), ali i da li će uređaji koji zagrijavaju duhan (IQOS) biti dozvoljeni ili zabranjeni u restoranima.

 

No, prema trenutnim informacijama, zakon će biti prilagođen i dodatno utegnut kako bi svi spremno dočekali novembar i početak primjene zakona u punom obimu.

 

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.