Zelenski se oglasio nakon što je Kongres odobrio 60 milijardi dolara pomoći: Spriječit će širenje rata

Ukrajinski lider zahvalio je Zastupničkom domu, obje strane, i predsjedniku Mikeu Johnsonu lično na “odluci koja drži historiju na pravom putu”.

Također je izrazio nadu da će prijedlog zakona biti podržan u Senatu i poslan predsjednik Joeu Bidenu na potpis.

“Demokratija i sloboda uvijek će imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok ih Amerika pomaže zaštititi. Vitalni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječit će širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da ojačaju. Pravedan mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti podržani u Senatu i poslani na stol predsjednika Bidena. Hvala ti, Ameriko”, poručio je Zelenski, prenosi Klix
Ranije u subotu, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o stranoj pomoći Ukrajini. Za prijedlog zakona glasalo je 311 poslanika Predstavničkog doma, dok je 112 glasalo protiv.

Prijedlog zakona će sada biti dostavljen Senat kao amandman na senatski zakon o stranoj pomoći, HR.815, koji je usvojen u februaru. Ovo bi trebalo da pojednostavi proceduru za odobravanje paketa u Senatu.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će potpisati odobreni zakon o pomoći.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson predstavio je u srijedu paket zakona koji uključuje podršku Ukrajini, pružajući oko 61 milijardu američkih dolara pomoći Ukrajini i njenim saveznicima.

Izvor vijesti: haber.ba