Čekamo da se radnici vrate sa odmora, pa da stupimo u generalni štrajk

U ovoj sedmici znat će se kada radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine stupaju u generalni štrajk.

Kazao je to za Faktor Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije, dodajući da su u toku formalno-pravne procedure koje se po zakonu trebaju provesti prije stupanja u generalni štrajk.

 

Doći će do nestašice lijekova

 

– Privodimo kraju sve ono što je potrebno. U ovoj sedmici znat će se tačan datum stupanja u štrajk koji mora početi u januaru jer mi više ovako ne možemo raditi. Ono što mogu sto posto potvrditi jeste da u štrajk idu radnici Agencije i u Sarajevu i u Banjoj Luci. Htjeli smo odmah poslije Nove godine, ali mnogi radnici su na godišnjim odmorima, a kolege iz Banje Luke u ovom periodu obilježavaju i slave. Čekamo da se svi vrate na posao i da svaki uposlenik, kroz anketni list, da svoje mišljenje o zahtjevima koje smo definisali – kaže Rustemović.

 

Kada je riječ o zahtjevima, Sindikat radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH od Vijeća ministara BiH traži popunu radnih mjesta koja su, kako navode, godinama nepopunjena te vraćanje osnovice plaće od 535 KM. Radnici Agencije solidarišu se sa svim državnim službenicima i uposlenicima na nivou Vijeća ministara BiH.

 

– Iskreno, mi ni sa tom osnovicom ne bismo bili zadovoljni. Državnim službenicima je još prije 12 godina skinuta osnovica, ne znamo iz kojih razloga, bez ikakve naznake za vraćanje u prijašnje stanje, a o praćenju troškovnika života možemo samo sanjati – navodi Rustemović.

 

Ako razum ne prevlada i koliko danas, kaže Rustemović, nadležni nivoi vlasti ne učine nešto, stupanjem radnika Agencije u generalni štrajk neminovno će donijeti i poremećaj snabdijevanja lijekova na bh. tržištu i pojavu tzv. ilegalnog lanca opskrbe.

 

– Moram istaći da je kabinet Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, reagirao prošle sedmice. Posebno sam zahvalan Denisu Hadžoviću, šefu kabineta ministrice, koji je pokazao brigu za stanje u kojem se državna Agencija nalazi. Održan je sastanak kojem je sa naše strane prisustvovao pomoćnik direktora za Kontrolni laboratorij i ja kao predsjednik.