Novi zakon u Americi: Širenje koronavirusa kašljanjem je novi oblik terorističkih napada

George Falcone (50) je u nedjelju popodne ušetao u trgovinu u New Jerseyu u SAD-u i namjerno se zakašljao u prodavačicu nakon čega se nasmijao i rekao da je pozitivan na koronavirus.

To nije bila šala, a sada se George tereti pod optužbom za teroristički napad. Svijet će zasigurno promijeniti koronavirus, no je li kašljanje i kihanje početak novog oblika terorističkih napada?

Amerikanci koji su ispraznili police dućana s toalet papirom i konzervama, ispraznili su i one s oružjem jer je prodaja porasla od početka pandemije u SAD-u za gotovo 300 posto. Ako neko kihne ili se zakašlje nije svejedno je li bijelac ili je azijskih korijena.

Amerikanci azijskog porijekla suočavaju se s rastućom diskriminacijom. Još im manje pomaže u tome američki predsjednik Donald Trump koji naziva pandemiju ”kineski virus”. Na udaru su i Židovi koji su za određene ekstremističke skupine novi krivci. Odjednom vlasti objavljuju da je svako dodatno širenje panike i straha zločin. Sve u svemu čini se da SAD kreće u borbu protiv novog terorizma, onog korona terorizma.

U utorak je američko Ministarstvo nacionale sigurnosti poslalo obavijest pravnim službenicima diljem zemlje koje upozorava da bi nasilni ekstremisti mogli pokušati iskoristiti pandemiju COVID-19 izvodeći napade na SAD.

”Nasilni ekstremisti vjerojatno žele iskoristiti strah u javnosti povezan sa širenjem COVID-a 19 kako bi potaknuli nasilje, zastrašili ciljeve i promicali svoje ideologije.

Procjenjujemo da će se ti napori intenzivirati u narednim mjesecima”, navodi se u obavještajnom dopisu koji su napisali američki Ured za borbu protiv terorizma i Ured za suzbijanje oružja za masovno uništenje. U upozorenju se navodi da bi za takve napade mogle biti odgovorne različite ekstremističke organizacije poput Islamske države (IS) ili suprematista.

Islamska država je u svojem najnovijem biltenu upozorila teroriste da se drže podalje od Europe dok traje zaraza, a pristaše koji su već u Europi upozorila je da ostanu gdje jesu kako bi spriječili prenos virusa. Ali, američko Ministarstvo naionalne sigurnosti upozorava da je IS pozvao svoje sljedbenike da je upravo sada pravo vrijeme za napad na preopterećene zdravstvene sisteme u različitim Zapadnim državama.

NOVO BIOLOŠKO ORUŽJE

image
Etienne Laurent/EPA Američka policija u doba koronavirusa

Drugi dio upozorenja Ministarstva odnosi se na bijele suprematiste koji u svojem biltenu zagovaraju nasilje na niz drugih ciljeva uključujući: kritičnu infrastrukturu i vjerske manjinske zajednice kao i Amerikance podrijeklom iz azijskih zemalja.

FBI je još protekle sedmice upozorio vlasti da bi ekstremističke skupine mogle iskoristiti situaciju kako bi širili novi koronavirus posebno na policiju i pripadnike židovske vjere, prenio je ABC news. Prema njihovom izvještaju u upozorenju piše da ”članovi ekstremističkih skupina potiču jedni druge da šire virus tjelesnim tekućinama i ličnim interakcijama”.

Ovdje upozorenje posebno izdvaja suprematiste i rasističke skupine koji pozivaju svoje članove da idu na mjesta okupljanja Židova što podrazumijeva ”tržnice, političke urede, firme i mjesta služenja bogu”. Do takvog zaključka su došli nakon što je uspostavljeno da se internetom šire različite antisemitske teorije zavjere koje krive Židove za širenje virusa. Time šire društvenim mrežama i unutar svoje zajednice dezinformacije i ideje da su Židovi stvorili koronavirus. Navodi se da neki bijeli suprematisti također traže članove koji su zaraženi da prošire svoj virus uz pomoć spreja u boci na policiju.

Glasnogovornik FBI-ja je rekao kako njihov ured redovito dijeli informacije s lokalnim vlastima kako bi osigurali provođenje zakona i pomogli u zaštiti zajednica.

U utorak 24. marta je američko Ministarstvo pravosuđa objavilo da će one koji namjerno šire koronavirus sud tretirati kao teroriste. I sud će ih suditi prema federalnim terorističkim zakonima.

Budući da koronavirus ima zakonsku definiciju ”biološkog agenta” takvi postupci mogu ugroziti nacionalne zakone vezane za borbu protiv terorizma. ”Prijetnje ili pokušaji upotrebe COVID-a 19 kao oružja protiv Amerikanaca neće se tolerisati”, objasnio je zamjenik glavnog tužitelja Jeffrey Rosen.

Kako se širi pandemija tako se sve više šire i prevare i kriminal. U to su uključeni ”robotski pozivi koji daju lažne ponude za prodaju zaštitnih maski bez namjere isporuke, lažne aplikacije vezane uz koronavirus ili web stranice koje jednom otvorene instaliraju zlonamjerni softver tj. još jedan dodatni virus u vaš kompjuter. Rosen je naglasio da se ni prikupljanje nezakonite zarade putem prevara tijekom ove krize neće tolerisati.

PANDEMIJA PREVARANATA

image
Shawn Thew/EPA Američka policija u doba koronavirusa

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je državni advokat William Barr protekle sedmice naredio saveznim tužiteljima istragu i lov na prevarante i hakere koji iskorištavaju pandemiju. Barr je citirao izvještaje o krivotvorenim lijekovima za liječenje koronavirusa koje prodaju lažni doktori ili zdravstveni djelatnici putem interneta ili e-maila.

”Pandemija je dovoljno opasna i bez onih koji je žele zloupotrijebiti za vlastiti profit koji se razvija zbog javne panike, a takva se ponašanja ne mogu tolerisati”, rekao je Barr.

Ministarstvo pravosuđa također ima zadatak riješiti problem skladištenja i poskupljenja cijena povezanih s proizvodima koji su potrebni za borbu protiv virusa. Glavni državni odvjetnik Barr rekao je tokom brifinga u Bijeloj kući u ponedjeljak da će se zakonski kažnjavati posjedovanje zaliha poput maski.

Svašta uključuje ta nova borba protiv korona terorizma, a čini se da će u nju svi amerikanci biti uključeni. No, za razliku od 9/11, oružje koje će se sada upotrijebiti čini se bit će informacije, lažne vijesti, kibernetički svijet, teleprodaja, e-mailovi i nevidljivi virus.

Ali nevidljivi virus – onaj u zraku i onaj u kompjuteru. Otprilike znači da svako u vašoj blizini može biti potencijalnii neprijatelj, pa sad i ne čudi da su Amerikanci požurili u dućane i po one prave puške.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba