Čampara, Magoda, Delić: Postupak zbog sukoba interesa pokrenut protiv 13 političara iz Sarajeva

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo je danas pokrenuo postupak utvrđivanja sukoba interesa protiv 13 osoba, a među njima su “velika imena” političara poput Sebije Izetbegović, Aljoše Čampare, Kenana Magode, Adnana Delića…

 

S obzirom na to da je kantonalni zakon na snagu stupio s početkom 2023. godine, otvorio se prostor za zakonsko djelovanje Ureda za borbu protiv korupcije KS. Tako su “u ruke” ove institucije koja se bori protiv sukoba interesa dospjeli mnogi političari koji su ranije isticali da njihove duple funkcije ne predstavljaju sukob interesa.

Prva osoba sa spiska za provjeru je direktorica KCUS-a u proteklih šest godina Sebija Izetbegović, koja je od ove godine i zastupnica u Skupštini KS-a.

 

Na spisku su i Davor Čićić (SDP), koji je također ove godine prihvatio zastupnički mandat u KS, a od ranije je kantonalni ministar finansija. Zatim Adnan Delić (NiP), koji je u isto vrijeme zastupnik u Parlamentu FBiH i ministar privrede KS; Aljoša Čampara (NiP) kao zastupnik u Skupštini KS i ministar unutrašnjih poslova FBiH te Kenan Magoda (SDP) kao predsjednik Turističke zajednice KS i zastupnik u Skupštini KS.

 

Osoba kod kojih je utvrđena sumnja na sukob interesa je najmanje 30 u KS, no u prvom krugu nije pokrenut postupak protiv svih njih. Osim navedenih tu su još i Abel Baltić (SDP), koji je vijećnik u Općini Novi Grad i direktor JU Dom zdravlja KS, Aida Ožegović (NiP), vijećnica u Općini Novi Grad i direktorica OŠ Grbavica 2, Marijela Hašimbegović (DF), zastupnica u Skupštini KS i vijećnika u Općini Novo Sarajevo, Nihad Uk (NS), zastupnik u Skupštini KS i vijećnik u Općini Centar.

 

Tu su i Hamdija Hasanović (SDA), koji je vijećnik u Općini Centar i član Upravnog odbora JU “Fond Memorijala KS”, Miomirka Melank (NS) kao zastupnica u Skupštini KS i član Komisije za ljudska prava, slobode i rodnu ravnopravnost u Općini NS, Midhat Kerla (NiP) kao direktor Odgojnog centra KS i član Komisije za statut i propise u Općini Vogošća i Lejla Khattab (samostalna vijećnica), vijećnica u Općini Centar i direktorica Fonda KS za izgradnju stanova.

 

Kantonalni zakon koji je stupio na snagu propisuje da nosilac javne funkcije može istovremeno obavljati samo jednu javnu funkciju te da se to odnosi na sve nivoe vlasti, a ne samo unutar KS.

 

Uzimajući u obzir da federalni zakon koji reguliše ovo pitanje, ne propisuje sukob interesa u istom slučaju, mnogi političari smatraju da će izbjeći kazne zbog duplih funkcija. Kantonalna ministrica Darja Softić Kadenić pak ističe da je kantonalni zakon taj koji je važeći, pogotovo ako se uzme u obzir da se federalni ne provodi već godinama.

 

Nakon što postupak utvrđivanja sukoba interesa bude proveden, Ured će donijeti Odluku o postojanju sukoba interesa, koja će zatim dalje biti dostavljena ovim političarima.

 

Nakon dostavljanja odluke, oni će imati rok od 30 dana da podnesu ostavku ili na drugi način odstupe sa jedne od javnih funkcija te da o tome pismeno obavijeste Ured.

 

Ukoliko odbiju da to urade, zakon propisuje i kazne pa tako nosiocu javne funkcije, koji je u sukobu interesa, može biti izrečena novčana kazna te drugi oblici sankcija kao što su prijedlog za razrješenje s javne funkcije, poziv na podnošenje ostavke, opomena i javno objavljivanje odluke.

 

Ured za borbu protiv korupcije dostavlja i instituciji u kojoj je osoba zaposlena (npr. CIK-u ako su oni ti koji su dodijelili mandat) prijedlog za razrješenje s funkcije o čemu oni zatim odlučuju. Nakon toga, ukoliko ne dođe do odstupanja sa duple nezakonite funkcije, propisana je novčana kazna od 2.000 do 10.000 KM.