Dva miliona KM za projekte izgradnje puteva u”Nacionalnom parku Una”

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH pored niza dobrih odluka usvojene su Odluke o usvajanju programa utroška sredstava za izgradnju saobraćajnica u Nacionalnom parku Una. Ovim su stvoreni uvjeti za potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava u iznosu 2 mio KM za završetak gradnje saobraćajnice prema Štrbačkom buku, kao i završetak izgradnje saobraćajnice K.Vakuf – M.Brod. Zahvaljujem se ministrici Nasiha Pozder na saradnji. 

Također na prijedlog FM PViŠ su usvojene dvije Odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojima su stvoreni uvjeti za dodjelu sredstava u cilju realizacije projekata iz oblasti vodosnabdijevanja na područjima gradova Gradačac i Bihać. 

Tako su stvoreni uvjeti za potpis ugovora i dodjelu sredstava u iznosu 800.000 KM. 

Grad Gradačac će iznos od 500.000 KM iskoristiti za završetak već započetog projekta iz ove oblasti, a Grad Bihać će iznos od 300.000 KM iskoristiti za izradu projektne dokumentacije za postrojenje (tvornicu) za prečišćavanje pitke vode. 

Vrijedno je napomenuti da je Vlada usvojila Odluku o usvajanju programa utroška sredstava u uznosu 12,7 mio KM s kriterijima raspodjele sredstava kantonima za udžbenike za djecu od 1-5 razreda OŠ.

Usvojen je i Prednacrt zakona o unutrašnjoj trgovini čime bi, pored ostalog, rad nedjeljom bio posebno regulisan. 

Usvojen Prijedlog odluke o uvođenju posebnih mjera kontrole cijena u snabdijevanju električnom energijom čime je ograničen rast cijena EE za naše privrednike do max.20 %.

Uredba o usplati pomoći od strane poslodavaca omogućava poslodavcima da isplate novčanu pomoć radnicima u iznosu 2.520 KM (dvije prosječne plaće u FBiH).

Idemo ka Odluci o “zaključavanju” cijena 40 osnovnih životnih namirnica.

Kanton Sarajevo je dobio odobrenje za dodatno kreditno zaduženje kod EBRD-a u iznosu 10 mio € za izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, kao i realizaciju projekta “E-mobility” čijom realizacijom bi sigurnost u saobraćaju u našem glavnom gradu bila podignuta na dosta viši nivo.

Čestitam svim članovima Vlade FBiH na dobrim odlukama i zahvaljujem se premijeru Nermin Nikšić kao i svim ministricama i ministrima na podršci projektima, posebno onim u USK.

Kemal Hrnjić