Sastanak Schmidta i Plenkovića u Zagrebu

U danima kad se entitet Republika srpska priprema za proslavu neustavnog 9. januara aktuelni visoki predstavnik razgovora o „evropskom putu“ Bosne i Hercegovine u Zagrebu sa susjednim zvaničnicima. Po ugledu na neka prijašnja i ne tako lijepa vremena razgovori o Bosni i Hercegovini ponovo se vode u drugim državama.

Ti mnogi razgovori iz prošlosti su ponajmanje dobrog donijeli građanima Bosne i Hercegovine. Ovog puta, aktuelni Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini razgovarali su o Bosni i Hercegovini bez predstavnika državne vlasti naše domovine. Sastanku je prisustvovao i aktuelni ministar vanjskih poslova susjedne države, Grlić Radman. Po završetku sastanka Plenković je u svom zvaničnom saopćenju naveo da se zalaže za stabilnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti jednakopravna i bez bilo kojeg oblika diskriminacije.

Nažalost, de facto politike u Bosni i Hercegovini koje podržava Plenković u potpunosti suprotno djeluju u odnosu na evropska i demokratska načela. Podsjećamo, prošle godine je produbljena etnička podjela u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine u kojem je etnički koncept fundamentaliziran za razliku od građanskog koji bi valjda trebao biti uvjet i vodilja za pristup u Evropsku uniju… Između ostalog, kazano je da su zaključci Vijeća Evropske unije podstrijek za poduzimanje preostalih reformi radi što ekspeditivnijeg otvaranja pristupnih pregovora o članstvu. Također, sredinom prošlog mjeseca je Evropsko vijeće potvrdilo da će se pregovori o članstvu otvoriti tek onog trenutka kada se postigne najniži mogući stepen usklađenosti sa svim potrebnim kriterijima za članstvo u EU. Vrijeme koje je pred nama pokazat će da li su aktuelne državne vlasti naše domovine zaista spremne da ispune sve potrebne uvjete za članstvo u Evropsku uniju.
Napisao: Nesimović Aldin