Hezbollah na najvećem iskušenju do sada, a njihov arsenal bi mogao ozbiljno zaprijetiti Izraelu

To je najvažnije pitanje za arsenal od oko 150.000 projektila za koje se smatra da Hezbollah ima na raspolaganju.

Ima li libanska grupa sposobnost i namjeru da ih koristi? Ako je odgovor potvrdan na oba pitanja, region čeka razorni sukob koji će izazvati šokove širom svijeta i mogao bi zahvatiti cijeli region Bliskog istoka.

Zapadne i izraelske obavještajne agencije vjeruju da šiitska milicija ima otprilike 150.000 projektila skrivenih u brdima južnog Libana. Među njima je oko 10.000 precizno navođenih projektila dugog dometa koji bi mogli da izazovu pustoš u Izraelu.

Pitanje je da li će Hezbollah na kraju iskoristiti svoj arsenal. Do sada je ispalio samo ograničen broj u gotovo svakodnevnoj razmjeni s Izraelom preko sjeverne granice.

Izrael je nanio veliku štetu Libanskoj militantnoj grupi svojim napadima u protekloj sedmici, uklonivši ključne komandire i komunikacijske sisteme koje bi šiitska milicija koristila za koordinaciju većih napada.

Nedavne pejdžer i voki-toki eksplozije su značajno degradirale Hezbollah. Ali nije važna samo njihova tehnička sposobnost, tvrdi analitičar Sky Newsa koji dodaje da bi za ozbiljno korištenje naprednih projektila bila potrebna dozvola Irana.

Sponzori Hezbollaha u Teheranu isporučili su i platili veći dio njihovog arsenala. Grupa zavisi od iranskog novca i pokroviteljstva kako bi održala svoju moć i snagu.

Posmatrači su dugo pretpostavljali da Iran želi zadržati projektile u rezervi kao osiguranje za vrijeme kada Izrael napadne njihova vlastita nuklearna postrojenja, ali pitanje je hoće li se to promijeniti s obzirom na nedavni izraelski napad bez presedana?

Nagovještaji iranske politike se mogu pronaći u riječima novoizabranog predsjednika te zemlje Masouda Pezeshkiana, koji boravi u New Yorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. On je optužio Izrael da “postavlja zamke” i želi širi rat,piše N1

Ali njegov ton nije bio ratoboran. Implikacije njegovih komentara bile su da Iran neće pasti u takve zamke. Jastrebovi iz obje drržave bi sigurno dozvolili Hezbollahu da protraći takvu vojnu silu kao odgovor na izraelske provokacije. No iranski lider nije ničim sugerisao grupi da eskalira konflikt, što će spoljne sile smatrati umirujućim – do određene tačke.

Autor ističe da rat nije egzaktna nauka te da je Hezbollah disciplinovana organizacija, ali je sada u nevolji. Izrael je proteklih dana izazvao grupu kao nikada ranije.

Ako nakon posljednjih napada šiitska grupa zadrži sposobnost da ozbiljno zaprijeti Izraelu, njene vođe bi i dalje mogle biti u iskušenju da to učine a trenutno stanje ostaje veoma opasno za region i šire, zaključuje autor.

Izvor vijesti: haber.ba