Forto: Više od pola miliona građana BiH ugroženo poplavama i klizištima!

Sprečavanje opasnosti po život mora biti prioritet u stvaranju otpornosti na katastrofe.

Poplave, klizišta, suše i požari će biti sve češći, moramo zaštiti naše građane pametnim investiranjem – poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto na Okruglom stolu ministara finansija i ostalih ključnih ministarstava na temu Odgovor vlada na klimatske promjene koji su u Washingtonu organizirali Svjetska banka i Koalicija ministara finansija za klimatske akcije (CFMCA).

Forto je kao poseban izazov istaknuo problem klizišta u urbanim zonama. Prema procjenama rizika od poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini, više od pola miliona bh. građana živi u područjima izrazito visokog rizika od poplava i klizišta, a to zahtijeva velika ulaganja s ciljem sprečavanja prvenstveno ljudskih, a onda i svih drugih gubitaka.

Tokom rasprave je navedeno da klimatske katastrofe povezane s prirodnim nepogodama brzo rastu u Evropi i Centralnoj Aziji (ECA). U proteklih 20 godina, broj poplava u ovom regionu se udvostručio, a broj ekstremnih toplotnih talasa učetverostručio. U budućnosti se očekuje da će učestalost, razmjere i intenzitet poplava, suša, toplotnih talasa i šumskih požara rasti, dok će se dijelovi ECA vjerovatno suočiti sa nestašicom vode. Prema izvještajima Svjetske banke, u nedostatku prilagodbe, gubici bi mogli dostići blizu 10 posto BDP-a u nekim zemljama do sredine stoljeća.

Na sastanku je zaključeno kako je neophodno zajednički djelovati, primjenjivati najbolje prakse, ali i uložiti znatno više novca kako bi se spriječili veći gubici, odnosno posljedice klimatskih promjena.

Okrugli sto je održan u okviru Godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, piše Fena.

Izvor vijesti: haber.ba