(VIDEO) Solak: Dozvola starijim osobama da mogu izaći ne znači da se mogu šetati

Solak je podsjetio da će za vrijeme kada se starije osobe budu mogle kretati, važiti zabrana kretanja za ostale osobe i to u periodu od 8 do 12 sati

U posljednja 24 sata u FBiH je zabilježeno novih 27 slučajeva zaraze koronavirusom, od 384 testirane osobe, kazao je član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez.

– Nažalost, u protekla 24 sata imali smo i jedan smrtni slučaj. Radi se o ženi iz Bihaća, starijoj od 80 godina, koja je bila i hronični bolesnik. Sa vim smrtnim slučajem, broj preminulih u FBiH od koronavirusa je povećan na 15, od čega su osam muškaraca i sedam žena. Od obog broja osam ih je starijih od 65 godina – kazao je Čerkez.

Od 15 smrtnih slučajeva po tri su zabilježena u Bihaću i Sarajevu, dva u Konjicu, te po jedan u Tuzli, Gornjem Vakufu, Mostaru, Čitluku, Širokom Brijegu i Grudama.

Kazao je i kako su u FBiH do sada obavljena 3.030 testiranja, te da je registrovano 347 slučajeva zaraze koronavirusom.

Čerkez se zahvalio svim građanima zbog pridržavanja propisanih mjera, napominjući kako je danas bilo daleko manje na izletištima.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa brojem zaraženih osoba u Kantonu 10, kazao je kako se osoba iz Glamoča trenutno liječi na UKC Banja Luka i ona nema nikave veze sa klasterom vezanim za pripadnika Oružanih snaga BiH, a u kojem je do sada šest zaraženih osoba.

Naglasio je i kako su se sva dosadašnja testiranja provodila u skladu sa pravilima struke, odnosno sa pravilima definicije slučaja, koja podrazumijevaju da se testiranje provodi ako neka osoba ima simptome, ili ako je bila u direktnom bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Čerkez tvrdi da do sada nije bilo slučajeva da se testiranja vrše na osnovu bilo kakvih privilegija.

Podsjetio je da od sutra na snagu stupa odluka kojom će biti dozvoljeno osobama starijim od 65 godina da se mogu kretati, i to u periodu od 8 do 12 sati.

Načelnik Štaba civilne zaštite je posebno istakao da ovo nije vrijeme kada starije osobe mogu šetati.

– Ova odluka se odnosi na to da starije osobe mogu otići do prodavnice, odnosno da mogu preuzeti mirovinu. Pozvali smo ostale građane da u to vrijeme smanje kretanje i da izbjegavaju mjesta na kojima će biti osobe starije od 65 godina. Ako se ne budu poštovale ovakve preporuke možemo donijeti i nove restriktivne mjere, kao što je zabrana kretanja ostalim osobama u vrijeme kada je to omogućeno ljudima starijim od 65 godina, ili neke druge mjere – kazao je Solak.

Dodao je i kako ova mjera važi samo do petka, do 12 sati, nakon čega će ponovo na snagu stupiti zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina.

Posebno je naglasio da su svi kantonalni štabovi tražili da se iznađe način da se penzionerima omogući preuzimanje penzija. Napomenuo je i kako se u proteklom periodu razgovaralo i sa Agencijom za bankarstvo i bankama o mogućnostima da i one olakšaju preuzimanje penzija. Jedna od mogućih mjera je i da se privremeno ukinu naknade koje naplaćuju banke prilikom podizanja novca sa bankomata druge banke. Međutim, napomenuo je Solak, banke za to nisu imale sluha.

Solak je podsjetio da večeras na Međunarodni aerodrom Sarajevo sliječe avion iz Štokholma sa državljanima BiH. Također, sutra rano dolazi i jedan autobus iz Francuske. Za oba ova prihvata osiguran je karantin, kao i sve ostale mjere epidemiološko-zdravstvene zaštite. Također, razmišlja se i da se na svim graničnim prelazima, na kojima su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, uspostave punktovi za trijažu.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba