Istražili smo za vas: Kako do moratorija na otplatu kredita

Odgodu plaćanja kredita više traže fizička lica nego firme

Od proglašenja pandemije koronavirusa jedno od glavnih pitanja kako fizičkih tako i pravnih lica bio je vezan za kredite odnosno za uvođenje moratorija na kredite. Kako su Agencija za bankarstvo i Udruženje banaka u BiH nedavno izjavili svi građani i pravna lica koja su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima koronavirusa imaju pravo tražiti od svojih banaka moratorij od 90 dana, što je period u kojem miruje otplata i nema obračuna zatezne kamate.

– Klijenti su se za odgodu plaćanja počeli javljati i prije objave uslova na našoj internet stranici. Sve te zahtjeve smo evidentirali i odmah po objavi uslova počeli kontaktirati. Obje Addiko banke u BiH su zaprimile do sada ukupno oko 1.200 zahtjeva, od kojih je jedan dio već procesiran i klijentima odobrene odgode plaćanja. Ostali zahtjevi su u procesu obrade, kazao je za Oslobođenje Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija u Addiko banci.

image
Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija u Addiko banci

Prema njegovim riječima, za odgodu plaćanja kredita veći je interes fizičkih nego pravnih lica, te je u skladu s tim i broj zahtjeva za odgodu veći kod fizičkih lica, nego kod pravnih.

Slična situacija je i u Rafiffeisen banci kojoj se za odgodu plaćanja kredita, kako su nam kazali, više javljaju fizička nego pravna lica.

– Raiffeisen banka je do ovog trenutka primila 5.509 zahtjeva klijenata za odobrenje posebnih mjera za ublažavanje servisiranja obaveza prema banci (Privremeni moratorij) a među njima dominiraju zahtjevi fizičkih lica, istakli su iz Raiffisen banke te dodali da je zahtjev dostupan na web stranici banke tako da klijenti ne moraju dolaziti u banku.

Svje što je potrebno jeste da klijent u zahtjevu navede razlog zbog kojeg je njegova kreditna sposobnost pogoršana.

– Nakon toga banka razmatra zahtjev i odlučuje o modalitetu koji je najprimjereniji za rješavanje novonastale situacije te ukoliko je zahtjev pozitivno riješen dostavlja klijentu ponudu putem e-mail, SMS ili Viber poruke. Klijent se o ponudi treba izjasniti popunjavanjem forme za prihvatanje zahtjeva koja je dostupna na web stranici banke, a potom banka klijentu odlaže plaćanje obaveza po glavnici i kamati do ukidanja proglašenja stanja “Prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, kažu iz Raiffeisen banke.

Dodali su i kako po isteku Privremenog moratorija banka vrši kreditnu analizu na osnovu dokumentacije koju je klijent dostavio, u ovom slučaju to može biti ili odluka o raskidu ugovora o radu ili dokument koji dokazuje da su primanja umanjena, te utvrđuje primjeren konačni modalitet odnosno olakšice.

Slična situacija je i u Addiko banci u kojoj klijenti kojima je smanjena plata trebaju dostaviti potvrdu od poslodavca u kojoj je navedeno smanjenje plate.

– Klijenti koji primaju platu preko naše banke, ne dostavljaju ove dokaze, jer banka ima direktan uvid u njihova primanja, kazao je Jildizlar.

Kako je naglasio klijenti koji su ostali bez posla trebaju dostaviti potvrdu od zavoda za zapošljavanje ili potvrdu od poslodavca – rješenje o otkazu. Kako bi minimizirali kretanje i dolazak u poslovnice, sve se potvrde mogu dostaviti elektronskim putem (mailom ili viberom), uz obavezu fizičke dostave nakon što se steknu uslovi za to.

image
Pojednostavljena procedura

– Procedura je maksimalno pojednostavljena. Klijenti putem naše internet stranice popunjavaju zahtjev i šalju nam ga. Alternativno se mogu prijaviti pozivom na naš kontakt centar, te sa kolegama dogovoriti slanje zahtjeva mailom. Nakon dolaska zahtjeva u Banku on se procesira, analiziraju se dostavljene informacije, te po potrebi kontaktira klijent radi eventualne dopune informacija. Nakon što je zahtjev kompletiran, proslijeđuje se kreditnom odboru na analizu i ocjenu opravdanosti u skladu sa uslovima odgode koji su objavljeni na našoj interent stranici. Nakon toga klijent dobiva obavještenje o svom zahtjevu. Sama procedura traje nekoliko dana, pojasnili su iz Addiko banke.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba