Spašen život je najveća nagrada: U radu Hitne pomoći su najvažnije brzina i obučenost članova ekipe

Ponosni smo što smo spasili mladi život i što dokazujemo da smo na visini zadatka, rekao je Zalihić

Osnovna misija Hitne pomoći je pomoći životno ugroženim pacijentima. Da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć na visini zadatka, uprkos svim teškoćama i opterećenju koje sa sobom nosi pandemija koronavirusa, svjedoče svakodnevne uspješne intervencije ekipa.

Bez znakova

– Na poziv iz Hemodijaliznog centra koji se nalazi u Domu zdravlja Ilidža odmah je reagovao naš tim sa ilidžanskog punkta i učinili smo sve da spasimo mladi život. Naime, pacijentu, koji je rođen 1986, tokom dijalize pozlilo je i ostao je bez svijesti, a odmah potom i bez pulsa. Došlo je do srčanog zastoja. Naš tim ga je zatekao bez znakova života i započela je reanimacija. Izvršena je defibrilacija i pacijent je pozitivno reagovao. Ponosni smo na još jednu uspješnu reanimaciju i činjenicu da smo spasili jedan mladi život, rekao je Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći, naglasivši da Hitna pomoć i u ovim uslovima ne odstupa od misije spašavanja životno ugroženih pacijenata.

Zalihić navodi da je za njihov uspješan rad i u ovim teškim vremenima izuzetno važno sačuvati zdravlje uposlenika kako bi i dalje na mjesto nesreće mogle ekipe stizati brzo, biti u punom sastavu. Kotinuirano se provode i edukacije kako bi uposlenici bili spremni za sve situacije koje zatiču na terenu. Edukacioni centar “Dr. Silva Rizvanbegović” Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a poznat je u cijelom svijetu po kvalitetu, posvećenosti i spremnosti na timski rad.

Propisane mjere

– U radu Hitne pomoći su najvažnije brzina i obučenost članova ekipe, ali i opremljenost ekipe koja prva dolazi na mjesto nesreće i na tome stalno radimo. Trudimo se i primjenjujemo propisane mjere zaštite od koronavirusa kako bismo sačuvali naše uposlenike koji su svakodnevno na terenu. Građani moraju znati da se i dalje u Sarajevu dešavaju saobraćajne nesreće, srčani zastoji, moždani udari i da od naše kapacitiranosti zavise mnogi životi u KS-u. Pored ovog, našeg primarnog zadatka oko 230 pacijenata prevozimo svakodnevno na hemodijalizu, dodao je Zalihić.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba