Ako i dalje idete na posao, ove dokumente morate imati kod sebe

S obzirom na odluku Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja u periodu od 18 do 5 sati na području Federacije BiH, MUP Kantona Sarajevo je najavio svoje aktivnosti te informisao one koji su izuzetak u ovoj situaciji o dokumentima koje moraju posjedovati.

MUP je naglasio obavezu pridržavanja ograničenja o kretanju te najavio da će poduzeti aktivnosti s ciljem provođenja svih mjera na području Kantona Sarajevo.

Izuzetak od navedenog ograničenja su zaposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama, uz napomenu da se radi o onim procesima rada kojima ranijim odlukama nije zabranjeno vršenje djelatnosti.

Prilikom kontrole od strane policijskih službenika sa sobom je potrebno imati:

– lične identifikacione dokumente na osnovu kojih se može provjeriti njihov identitet

– dokaz o radnom statusu (npr. iskaznica određenog organa, zdravstvene ili druge ustanove, novinarske agencije, određenog preduzeća ili sl.)

– potvrdu poslodavca ovjerenu i potpisanu od strane odgovorne osobe kojom se potvrđuje da je rad osobe na koju se odnosi potvrda organizovan u smjenama i neophodan za održavanje kontinuiteta djelatnosti.

Ukoliko poslodavac svojim radnicima ne izdaje iskaznice kao vid dokaza o radnom statusu, potrebno je da isto konstatuje prilikom izdavanja potvrde iz prethodnog stava.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzeti zakonom propisane mjere i radnje s ciljem provođenja Naredbi nadležnih organa i institucija te će eventualne neodgovorne pojedince sankcionisati u skladu sa zakonom i drugim propisima.

“U slučaju da se zateknu osobe koje krše Naredbu o zabrani kretanja napominjemo da će isti biti sankcionisani izdavanjam prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane sankcije su od 500 do 1.500 KM, odnosno, za roditelje ili staratelje maloljetnika koji počini prekršaj od 400 do 1.200 KM, uz napomenu da će prema onima koji budu zatečeni u prekršaju i nastave sa vršenjem istog, odnosno, eventualno odbiju da postupe po zakonitom naređenju policijskog službenika biti primjenjena mjera lišenja slobode”, saopćeno je iz MUP-a KS.

U saopćenju se dodaje da je i dalje na snazi Naredba kojom se u potpunosti zabranjuje kretanje osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

“Apelujemo na sve građane da se u potpunosti pridržavaju Naredbi donesenih od strane nadležnih organa i institucija, te time daju svoj doprinos na sprečavanju širenja koronavirusa zbog kojeg je proglašeno stanje nesreće, odnosno, vanredno stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju.

Izvor: usn.co.ba