Ambasada SAD: Zaključci Svesrpskog sabora su napad na Dejtonski mirovni sporazum

Iz Ambasade SAD u BiH su kazali da su zaključci koji su usvojeni na Svesrpskom saboru, a koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) ukorijenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama, prenosi Avaz.

– Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika RS, a posebno predsjednika RS Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Stevandića, o zaključcima i planovima za „razdruživanje“ RS-a – što je drugo ime za otcjepljenje – predstavljaju i napad na Dejtonski mirovni sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Kako Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode, Bosna i Hercegovina je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modificiranom tako da se sastoji od dva entiteta. Ni Dejtonski mirovni sporazum, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kome drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, “razdruživanje” ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju – naveli su.

Izvor vijesti: haber.ba