Američka pravnica Van Schaak o Putinu: Ni Milošević nije mislio da će biti na suđenju

Međunarodni sud u Haagu izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina. Tim povodom Britanski Sky News je razgovarao sa pravnicom Beth Van Schaack, američkom ambasadoricom za globalno krivično pravosuđe o tome kolike su šanse da se ruski predsjednik nađe na optuženičkoj klupi.

 

– Augusto Pinochet, Slobodan Milošević, Hissene Habre? Ne mislim da je iko od njih mislio da će se ikada naći na vlastitom suđenju, no svi su bili optuženi. Ovdje trebamo igrati dugu utakmicu, nikad se ne zna kako će se situacija promijeniti – kazala je i dodala:

 

– I sve dok ste prikupili dokaze, izradili dosjee o odgovornim pojedincima, možete biti spremni sve dok sud negdje u svijetu iznenada ne bude u stanju potvrditi nadležnost, a onda će se tužitelji pokrenuti.

 

Pojasnila je kako su vidjeli satelitske snimke i druge slike neke čak snimljene i običnim kamerama za nadzor u dvorištima na kojima se vide tijela, rukama vezanim iza leđa.

 

– To je jasan dokaz ili mučenja ili ubistva po kratkom postupku. Tu su i napadi na pozorište, željezničku stanicu, obične konvoje civila, ljude koji samo idu na posao – zaključila je Van Schaack za Sky News