Bećirović: Otvaranje pregovora ne znači odlazak OHR-a

On navod da “izjave pojedinih političara o tome da „otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije Visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine“ nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

– Riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Dejtonski mirovni sporazum nije švedski stol sa kojeg neki političari mogu uzimati šta žele i odbacivati ono što ne žele. To je međunarodni sporazum koji se mora integralno poštivati. Političare koji govore o zatvaranju OHR-a pozivam da svojim političkim saveznicima počnu govoriti da je vrijeme za zatvaranje i odustajanje od antidejtonske, antiustavne i separatističke politike, kaže Bećirović.

Dodaje da “eurointegracijski put Bosne i Hercegovine, između ostalog, treba da rezultira političkom, ekonomskom i institucionalnom stabilizacijom bosanskohercegovačkog društva i države i razvojem civilnog društva”.

– Otvaranjem pregovora s Evropskom unijom (EU) osnažuje se proces demokratizacije države Bosne i Hercegovine. Dakle, pregovarački procesi treba da rezultiraju stabilizacijom i osnaživanjem države Bosne i Hercegovine na nacionalnom i međunarodnom nivou. Da bi se zatvorio Ured visokog predstavnika u BiH nije dovoljno „započeti pregovore“ nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2. Započinjanjem pregovaračkog procesa s EU, Bosna i Hercegovina nije automatski ispunila sve ranije prihvaćene zahtjeve sadržane u Programu 5+2, neophodne za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Stoga svako postupanje suprotno ranije prihvaćenom Programu 5+2 predstavlja odstupanje od principa pravne sigurnosti, čime se destabiliziraju bosanskohercegovačko društvo i država, navodi Bećirović i dodaje:

– Pokušaji osporavanja i urušavanja institucije Visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH, dio je detaljno osmišljenog plana čiji je krajnji cilj uklanjanje svih institucija zaduženih za očuvanje mira, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Tek kada se ispune ranije definirani uslovi neophodni za izmještanje, odnosno zatvaranje OHR-a, te kada Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozitivno procijeni situaciju u Bosni i Hercegovini, utemeljenu na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, možemo govoriti o zatvaranju kancelarije OHR-a u Bosni i Hercegovini, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba