BIH OGLASILI SE METEOROLOZI I OTKRILI KAD MOŽEMO OČEKIVATI STABILNIJE VRIJEME

Kao i do sada zahlađenje će biti samo na blic. Od početka iduće sedmice strujanja okreću na južna uz osjetno zatopljenje.

Prema kraju marta sve toplije, u zadnjim danima mjeseca idemo uveliko u kratke rukave, lokalno do 30 stepeni Cezlijusa.

Sa sjeverozapada nam se približava hladna fronta. Sa sobom donosi zahlađenje i prolazno padavine. Zahvatiće najprije sjeverozapadne i sjeverne krajeve Bosne, već tokom predstojeće noći, a zatim će se brzo tokom nedelje premjestiti prema jugu zemlje.

Kao pokazatelj dolaska fronte posvuda će zapuhati prolazni pojačan sjeverac uz brzi pad temperatura vazduha. Uz pad temperatura kiša će najprije na planinama prelaziti u snijeg, a u zoni jačih padavina lokalno i do 500-600mnv. Ponajprije u oblasti Dinarida, sjeverozapadne, centralne i istočne Bosne gdje nakratko može zalepršati i u nekim nizinama. Svakako ništa ozbiljno.

Količinski bez nekih značajnijih padavina tokom sutrašnjeg dana, a i brzo bi prolazile obzirom da fronta svoj posao završava do večernjih sati. U noći na ponedeljak postepeno razvedravanje sa sjevera i zapada.

Tokom ponedeljka umjereno do pretežno sunčano, samo još rijetko poneki pljusak kiše, odnosno snijega u višim krajevima, piše BH Meteo. U jutarnjim satima na zapadu Bosne lokalno slab mraz, a tokom dana već pomalo toplije.

Od utorka osjetno zatopljenje uz južinu. U početku više oblaka i nestabilno sa povremeno kišom, češčom u Hercegovini i zapadu Bosne.

Više stabilnog i sunčanog vremena očekuje se prema zadnjim danima marta kada bi se dnevne temperature približile 30 stepeni Cezlijusa. prenosi Hayat

Izvor vijesti: haber.ba