Bill Gates će finansirati izgradnju sedam fabrika za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa

Kako piše Business Insider, Gates je taj plan saopćio u jednoj od emisija rekavši da je svjestan da brojni naučnici nastoje razviti vakcinu koja će adekvatno odgovoriti koronavirusu i da je spreman ranije reagovati kako se ne bi čekalo dugo na razvoj lijeka.

Dodao je kako njegova filantropska organizacija ima veliko iskustvo i stručnost u borbi protiv zaraznih bolesti te su već finansirali slične projekte, a sada to znanje žele iskoristili kako bi “ubrzali stvari”.

Naglasio je kako se, zbog svega navedenog, mogu mobilizirati brže od vlada za borbu protiv koronavirusa.

Gatesova organizacija želi unaprijed izgraditi proizvodne kapacitete za najboljih sedam dostupnih kandidata koji razvijaju vakcinu protiv virusa. Iako će na kraju odabrati maksimalno dvije kompanije, finansirat će fabrike za svih sedam kompanija kako ne bi gubili vrijeme jednom kada se vakcina odobri.

“Potrošit ćemo nekoliko milijardi dolara za proizvodnju fabrika koje se neće odabrati jer je nešto drugo bolje. Nekoliko milijardi dolara je ništa u poređenju s današnjom ekonomskom situacijom u kojoj se gube bilioni dolara”, kazao je Gates.

Dodao je da su simultano testiranje lijekova i izgradnja proizvodnih kapaciteta neophodni kako bi se u najbržem mogućem roku pronašla najučinkovitija vakcina, ali i kako bi se proizvele potrebne količine.

“S ranijom pripremom proizvodnih pogona mogli bi se uštedjeti mjeseci, a danas je svaki mjesec bitan”, rekao je Gates koji je, zajedno sa suprugom Melindom, dosad donirao 100 miliona dolara u borbi protiv koronavirusa, prenosi “Klix“.

Izvor vijesti: haber.ba