Bišćanin napisao da namjerno širi koronavirus, a onda mu je policija pokucala na vrata

U trenucima kada građani u BiH, ali i u cijelom svjetu strahuju zbog pandemije koronavirusa, na žalost, ima i onih kojima je ova vanredna situacija inspiracija za smišljanje najgnusnijih šala.

Društvene mreže većina ljudi, barem onih samosvjesnih i odgovornih, prati kako bi dobili korisne informacije koje im koliko toliko pomažu u nevolji. Ima i onih koji ih zloupotrebljavaju kako bi namjerno širili paniku i dodatno ulijevali strah u kosti stanovništvu. Takav slučaj zabilježen je u Bihaću gdje je dvadesetpetogodišnji mladić na Facebooku napisao “kako je izašao iz izloacije da bi namjerno zarazio građane”. Sasvim očekivano Bišćani su odmah o svemu obavijestili policiju koja je tom izgredniku ubrzo pokucala na vrata.

– Nakon poziva građana policija je izašla na lice mjesta. Potvrđeno je da ta osoba uopće nije u izolaciji i da nije zaražen. Policiji je rekao da se na neki način šalio sa prijateljima. S obzirom da je sve to izazvalo veliku uznemirenost građana, po Zakonu o javnom redu i miru uručen mu je prekršajni nalog, rekao je za Oslobođenje Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Zakonom je predviđeno da se u ovim slučajevima izriče novčana kazna u rasponu od 300 do 700 KM.

Sličan slučaj zabilježen je na jednoj Facebook grupi, čiji su članovi mahom bh. građani koji žive u dijaspori. Mladić pod imenom Halil Bajramović je u jednoj svojoj objavi napisao: Dragi Nermine ja bio u Bosni, nisam se ni pregledao, treba stoku zarazit namjerno”. Kako saznajemo, riječ je o mladiću koji živi u Austriji.

Izvor: usn.co.ba