Bit će i polarne svjetlosti: Zemlju će pogoditi solarna oluja

Velika geomagnetska oluja mogla bi ometati radiokomunikacije na Zemlji od ponedjeljka, upozorili su prognostičari nakon što su uočili izbijanje plazme iz sunčeve baklje sa površine Sunca. Nema razloga za zabrinutost javnosti, naveo je Centar za predviđanje svemirskog vremena američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) u Koloradu, piše Euronews.

Prekid komunikacije

Oluja bi mogla prekinuti visokofrekventne radioprijenose, naprimjer, komunikaciju aviona s udaljenim tornjevima za kontrolu leta. No većina komercijalnih aviona može koristiti satelitski prijenos kao rezervu, rekao je prognostičar Džonatan Leš (Jonathan Lash).

Satelitski operateri mogli bi imati problema s praćenjem svojih svemirskih letjelica, a električne mreže također bi mogle detektirati određen nivo ”inducirane struje”, iako to neće biti ništa s čime se ne mogu nositi, rekao je Leš.

– Za širu javnost – ako imate vedro nebo noću i nalazite se visoko, to je izvrsna prilika da vidite kako će ova pojava obasjati nebo – rekao je Leš.

Svakih 11 godina Sunčevo magnetsko polje se okrene, što znači da njegov sjeverni i južni pol mijenjaju položaje. Solarna se aktivnost mijenja tokom tog ciklusa i sada je blizu svoje najaktivnije, što se naziva solarni maksimum.

Geomagnetske oluje

Tokom takvih vremena geomagnetske oluje poput onih koje su stigle u nedjelju mogu pogoditi Zemlju nekoliko puta godišnje, rekao je Leš. Tokom solarnog minimuma može proći nekoliko godina između oluja. U decembru je najveća sunčeva baklja u godinama poremetila radiokomunikacije, piše Tportal.

Izvor vijesti: haber.ba