Protesti u Budimpešti: Hiljade ljudi zahtijeva ostavku glavnog tužitelja i Orbana

Demonstranti su marširali od ureda glavnog tužitelja prema parlamentu uzvikujući “ostavka”, a mnogi su nosili baklje, prenosi HINA.

Peter Magyar ranije je objavio snimku razgovora s Judit Vargom, tada njegovom suprugom i mađarskom ministricom pravosuđa, u kojoj je ona detaljno opisala pokušaj saradnika šefa Orbanova kabineta da ukloni dijelove iz dokumenata u slučaju mita.

Slučaj je fokusiran na bivšeg državnog sekretara ministarstva pravosuđa Pala Volnera, koji je 2022. optužen za primanje mita od bivšeg zvaničnika sudskih ovršitelja Gyorgyja Schadla. Obojica su se izjasnili da nisu krivi, dok tužitelji za njih traže zatvorske kazne.

“Pravno i fizički je nemoguće eliminisati i miješati se u dokumente tužiteljstva”, stoji u saopćenju tužitelja, koji bi u četvrtak trebali održati konferenciju za novinare.

Optužbe dolaze u politički osjetljivom trenutku za Orbana uoči evropskih parlamentarnih izbora u junu te nakon skandala sa seksualnim zlostavljanjem, zbog kojeg su prošli mjesec podnijele ostavku dvije Orbanove političke saveznice, bivša predsjednica Katalin Novak i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga.

Magyar (43), advokat koji je ranije bio blizak vladi, planira pokrenuti novu stranku koja će izazvati Orbana.

Na audio vrpci Varga kaže da su saradnici, povezani s glavnim ministrom vlade Antalom Roganom, sugerisali tužiteljima što treba izbrisati iz dokumenata povezanih sa slučajem Volner/Schadl.

“Peter Magyar napravio je tajnu snimku svoje bivše supruge, mene, u našem domu i sada to iskoristio za svoje političke ciljeve. On nije vrijedan ničijeg povjerenja”, napisala je Varga u objavi na Facebooku.

Izvor vijesti: haber.ba