Blizu 120 radnika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u izolaciji

Između 100 i 120 zdravstvenih radnika iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli trenutno je u izolaciji zbog bliskih kontakata sa zaposlenicima Medicinskog instituta Bayer. Neki od njih su bili u direktnoj vezi sa SARS-CoV-2 pozitivnim osobama. Potvrdio je ovo za Klix.ba drektor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Najveći klaster koronavirusa u Tuzlanskom kantonu je onaj iz Medicinskog instituta Bayer, nekašnjeg Centra za srce u Tuzli, a za koji se trenutno vezuje 21 osoba iz ove regije.

Između 100 i 120 zaposlenika tuzlanskog UKC-a rodbinski je povezano sa zaposlenicima Centra za srce, što je za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanskog kliničkog centra Vahid Jusufović.

“Između 100 i 120 zaposlenika trenutno nije u radnom angažmanu jer su bili u kontaktu sa zaposlenicima nekadašnjeg Centra za srce u posljednjih 15 dana. Vršimo trijažu i oni se testiraju kod kuće. Načelnicima klinika sam uputio dopis kako bi anketirali zaposlenike te one koji su bili u vezi odstranili iz procesa rada”, istakao je Jusufović za Klix.ba.

Opravdana sumnja da je koronavirus ušao u UKC Tuzla

On je kazao da se među skoro 120 osoba nalaze i one koje su bile u kontaktu sa zaposlenicima Centra za srce kojima je potvrđen koronavirus.

“Određene smjene na pojedinim klinikama u potpunosti ćemo isključiti iz rada. Sumnja da je koronavirus ušao u UKC Tuzla je opravdana, ali to sa 100-postotnom sigurnošću ne mogu tvrditi. Naša Higijensko-epidemiološka služba će utvrditi stanje i poduzet ćemo mjere koje su neophodne”, naglasio je Jusufović.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je 30 osoba zaraženo koronavirusom, a od toga je 15 hospitalizirano u dvije bolnice, dok ih se isto toliko nalazi u kućnoj izolaciji. Njihov način liječenja uskoro bi trebao biti određen.

U Klinici za zarazne bolesti UKC-a u Tuzli je hospitalizirano deset osoba koje su zaražene koronavirusom. Osam pacijenata direktno je vezano za klaster Centra za srce, jedna je indirektno povezana sa spomenutim klasterom jer je riječ o ženi koja je u rodbinskoj vezi s jednim od zaposlenika, a jedna pacijentica je iz Lukavca.

Jusufović nam je kazao da je pet pacijenata na bolničkom liječenju u Centru za srce, a riječ je o osobama koje su ranije bile podvrgnute nekom od operativnih zahvata u ovoj ustanovi.

“Kada je riječ o pacijentima u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, mogu reći da su u stabilnom stanju. Imamo šest pacijenata sa lakšim oblicima, a četiri pacijenta sa srednje teškim i njihova klinička slika ne zahtijeva vještačku ventilaciju”, naveo je Jusufović.

Dostavljanje hrane zaraženima

Svim pacijentima koji su hospitalizirani u Klinici za zarazne bolesti zabranjena je bilo kakva vrsta posjete. Jusufović navodi da se dostavljanje hrane vrši pod posebnim kontrolama.

“Mi ćemo odrediti kontakt osobe koje će moći uzimati određene količine hrane, s tim da nije problem unijeti hranu, već njeno iznošenje. Ona hrana koja eventualno uđe u Kliniku za zarazne bolesti, skupa s posuđem će biti uništena po sanitarnim propisima”, pojasnio je Jusufović.

U bolnici Gradina koja se nalazi u krugu tuzlanskog UKC-a osposobljena je operaciona sala koja je predviđena za hitne operativne zahvate kod pacijenata koji su COVID-19 pozitivni.

“Razmišljamo i o tome da u vrlo kratkom vremenskom periodu na jednoj lokaciji osposobimo još jednu operacionu salu koja bi bila izvan kruga UKC-a za hitne operativne zahvate za pacijente koji su pozitivni na koronavirus”, istaknuo je direktor tuzlanskog UKC-a.

On je na kraju rekao da mjesta panici još uvijek nema, kao i da veliki klaster iz Centra za srce nisu očekivali.

“Koliko god smo se trudli da stvari dovedemo u red to se desilo. Nažalost, moram reći i to da svi segmenti zdravstvenog sistema nisu poštovali naredbe Kriznog štaba. UKC Tuzla je od prvog dana poštovao sve naredbe, ali, nažalost neki dijelovi, posebno privatnog zdravstvenog sistema se nisu pridržavali. U ovom segmentu novac je bio bitniji od stanja u kantonu”, zaključio je Jusufović.

The post Blizu 120 radnika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u izolaciji appeared first on usn.ba.