Borrell: Orban u Moskvi ne predstavlja EU

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell oglasio se povodom informacija da je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuvši da on ne predstavlja EU, nego da je riječ isključivo o bilateralnom odnosu Rusije i Mađarske.

“Posjeta premijera Viktora Orbana Moskvi događa se isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije”, objavio je Borrell, a prenosi Hina.

Mađarska kao zemlja koja je preuzela rotirajuće predsjedništvo do kraja ove godine, ne predstavlja EU u inostranstvu, što je isključiva nadležnost predsjednika Evropskog vijeća kada je riječ o nivou čelnika država ili vlada, te visokog predstavnika kada je riječ o ministarskom nivou.

“Premijer Orban nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjetu Moskvi. Pozicija EU-a o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Evropskog vijeća. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU-a i predsjednika Putina”, ističe Borrell.

Dodaje da Orban ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni krivični sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao nalog za hapšenje zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju..

Izvor vijesti: haber.ba