Brojni donatori upozoravaju da će uskratiti sredstva ako Biden ne bude zamijenjen

Američki predsjednik Joe Biden suočava se s pritiskom nekih velikih demokratskih donatora u posljednjih nekoliko dana koji javno upozoravaju da će uskratiti sredstva ako Biden ne bude zamijenjen kao stranački kandidat nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati prošle sedmice.

Među donatorima koji su upozorili na uskraćivanje sredstava su Abigail Disney, nasljednica bogatstva porodice Disney, holivudski producent Damon Lindelof, holivudski agent Ari Emanuel te filantrop i poduzetnik Gideon Stein, javlja BBC.

Biden nastoji spasiti svoju kandidaturu ovog vikenda, uključujući TV intervju u udarnom terminu u petak i organizaciju skupa u Wisconsinu.

Pritisak na Bidena da se povuče porastao je nakon debate koju je obilježilo nekoliko slučajeva u kojima je izgubio tok misli i bio neshvatljiv.

Iako je priznao da je “zeznuo” te večeri, obećao je da će ostati predstavnik svoje stranke u borbi protiv Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru.

– Ne idem nigdje – rekao je u četvrtak na skupu u Bijeloj kući kojim je obilježen Dan nezavisnosti u SAD-u.

Abigail Disney rekla je za američki kanal CNBC da ne vjeruje da Biden može pobijediti Trumpa u novembru. Rekla je da je njezina namjera da povuče podršku ukorijenjena u “realnosti, a ne u nepoštovanju”.

– Biden je dobar čovjek i izvrsno je služio svojoj zemlji, ali ulozi su previsoki – rekla je Abigail Disney, koja je godinama podržavala brojne demokrate i demokratske inicijative.

Ona je rekla da ako Biden ne odstupi, demokrate će izgubiti, pišu vijesti.

– U to sam apsolutno sigurna. Posljedice gubitka će biti stvarno strašne – upozorila je.

Međutim, ona nije jedina koja je javno upozorila na ovo.

Filantrop i poduzetnik Gideon Stein rekao je za New York Times da njegova porodica zadržava 3,5 miliona dolara neprofitnim i političkim organizacijama aktivnim u predsjedničkoj utrci osim ako se Biden ne povuče, piše Fena.

Holivudski producent Lindelof, koji je demokratima donirao više od 100.000 dolara u ovom izbornom ciklusu, napisao je javni esej pozivajući druge donatore da uskrate svoja sredstva u onom što je on nazvao “DEMbargo”.

Izvor vijesti: haber.ba