Brčaku godinu zatvora zbog brutalnog nasilja: Suprugu udarao pesnicom pa joj nanosio opekotine

Kako kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta, istrage su naređene u 33 predmeta protiv 34 osobe, naglasivši da je u prošloj godini podignuto 15 optužnica protiv 16 osoba.

“Presude su donesene u 16 predmeta protiv isto toliko osoba, tako što su u osam predmeta izrečene zatvorske kazne, u šest predmeta uslovne osude, dok je po jedan predmet okončan izricanjem novčane kazne, odnosno oslobađanjem od optužbe”, kažu iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Posljednji slučaj svoj epilog je dobuo danas. Naime, nakon što je brzo sprovelo istragu teškog nasilja počinjenog prema supruzi i maloljetnoj kćerki, protiv 44-godišnjaka iz Brčkog, tamošnje tužilaštvo pred sudom je dokazalo krivicu optuženog za nasilje u porodici.

“On je pred Osnovnim sudom distrikta Brčko pravosnažno osuđen za nasilje i bezobzirno ponašanje kojim je ugrozio mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i maloljetne kćerke s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu. Uz kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, njemu je izrečena i mjera sigurnosti udaljenja iz zajedničkog domaćinstva u istovjetnom trajanju u koje se neće računati vrijeme provedeno u zatvoru”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Optužnicom od 27. februara njemu je stavljeno na teret da je od 4. do 24. novembra prošle godine u njihovom zajedničkom stanu, na brojne načine fizički i psihički maltretrirao suprugu.

Kako se navodi u optužnici, on je u više navrata fizički nasrnuo na nju te je udarao nogama, pesnicama i raznim predmetima po glavi i tijelu. On je žrtvu mučio tako što ju je vukao za kosu i njenom glavom udarao o zid i uvrtao joj i povređivao ruke nanošenjem opekotina zagrijanim površinama kućnog šporeta.

“To je činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je nanio udarac nogom i napadao je zbog kućnih poslova. Pored brutalnog fizičkog nasilja, on je suprugu budio noću i nije joj dao da spava te je psihički zlostavljao na način što joj je psovao, pljuvao i vrijeđao, uz prijetnje da će je i dalje okrutno povređivati i ubiti”, navedeno je.

Nakon što bi napustio prostorije domaćinstva, on je žrtve nasilja, kako je napisano u optužnici, više puta zaključavao unutra, onemogućavajući im da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji.

” Višestruko osuđivani povratnik u vršenju krivičnih djela, protiv koga se pred sudom vodi još jedan postupak zbog nasilja nad istim žrtvama, uhapšen je 30. novembra prošle godine. Nakon hapšenja, njemu je na prijedlog Tužilaštva određen jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo”, kažu iz tužilaštva, prenosi Klix.

Uz daljnje produženje ove mjere i intenzivno postupanje Tužilaštva i Policije u sprovođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za tri mjeseca.

Optužnicom od 27. februara, optužen je za teži oblik krivičnog djela nasilja u porodici, a po potvrđivanju optužnice i produženju pritvora uslijedilo je suđenje tokom kojeg su Tužilaštvo i optuženi zaključili sporazum o priznanju krivice.

Prihvativši sporazum, sud je optuženom izrekao kaznu zatvora od jedne godine, kao i mjeru sigurnosti udaljenja iz zajedničkog domaćinstva u istovjetnom trajanju.

U jednogodišnje trajanje ove mjere neće mu se uračunati vrijeme na izdržavanju kazne, pri čemu je dužan napustiti zajedničko domaćinstvo odmah po pravosnažnosti presude, a koja je u međuvremenu nastupila.

Usto, za vrijeme trajanja ove mjere osuđeni je dužan doprinositi izdržavanju svoje supruge i maloljetne kćerke.

Izvor vijesti: haber.ba