Čavara nakon skoro tri godine odlučio dati saglasnost za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu kao odgovor na njegov zahtjev za hitnim popunjavanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH i Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

 

Na početku pisma Čavara naglašava kako je zadovoljan Schmidtovim interesovanjem za problem “nepostojanja političkog dogovora za funkcionisanje FBiH”, zatim navodi primjere problema koje smatra da treba riješiti, a na samom kraju potvrđuje da će ipak imenovati nedostajuće suce Ustavnog suda FBiH.

 

“Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću sukladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu”, napisao je Čavara.

 

Podsjetimo, VSTV je u oktobru 2019. Čavari dostavio imena najbolje rangiranih sudaca, ali on do sada nikada nije dao saglasnost za proceduru njihovog imenovanja.

 

Istaknuo je da je nezadovoljan načinom komunikacije sa predsjednikom i dopredsjednicima zbog toga što je već utvrđena njihova krivica za neimenovanje sudaca.

 

“iskoristit ću ovu prigodu i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili propust i da nismo imenovali suce Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva ustavni i zakonski rok za imenovanje sudaca Ustavnog suda”, napisao je Čavara.

 

Zatim, Schmidtu objašnjava da je Federacija BiH u blokadi od 2018. godine kada je propušteno da se formira nova vlast. U skladu s tim navodi da ni on nije imenovao suce.

 

“Podsjećam da smo imali sličan problem s imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH čije smo imenovanje, i pored ogromne važnosti, čekali četiri godine nakon što sam imenovao Komisiju i uputio u Parlament Federacije BiH. I ne bi bilo do danas imenovanja da nam nisu pomogli prijatelji iz Evropske komisije i predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugi”, napisao je.