Čestitka Ministarstvu obrazovanja USK za Dan državnosti: Škole u USK bez grijanja!?

“Nažalost nakon svih poziva i apela našoj školi nisu isporučeni energenti, tako da smo prinuđeni našu nastavu od ponedjeljka izvoditi online. Nadamo se da će nadležne institucije u što kraćem roku riješiti navedeni problem. Sretan nam Dan državnosti BiH” – objava je JU Umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco” Bihać.

Pored činjenice da Kanton najbogatiji šumom u BiH nije u stanju obezbijediti energent za grijanje za svoje institucije i građane, tužnija je samo činjenica da će u 21. vijeku djeca pohađati nastavu on-line, ne zbog pandemije korona virusa, nego zbog grijanja. Sve to podsjeća na ratne godine kada su djeca na nastavu svaki dan nosila po jedno drvo, te ne bi začudilo da su se vlastodršci i čelnici resornog ministarstva dosjetili i takvog rješenja.

 

Iako trenutno Ministar obrazovanja USK Almin Hopovac (SDP) obavlja paralelno i funkciju zastupnika u Skupštini USK, ni po dvije funkcije očito mu nisu dovoljne da riješi jedan osnovni višegodišnji problem.

 

Postaje simptomatično da nas u posljednje četiri godine na početku svake školske godine Ministarstvo obrazovanja USK “obraduje” činjenicom da nisu uspjeli na vrijeme obezbijediti ogrjev školskim objektima.

 

Sasvim je jasno da od Vlade i Ministarstva koji nisu sposobni na vrijeme osigurati minimum uslova za normalno funkcionisanje nastavnog procesa ne možemo ni očekivati značajnije reformske procese u oblasti obrazovanja i da je pod hitno potrebno formirati novu Vladu USK.