Četiri pacijenta kritično, stižu novi testovi i oprema u Konjic

Riječ je o 53. godišnjaku koji je preminuo od srčanog zastoja usljed komplikacija izazvanih infekcijom koronom. Doktor Jurica Arapović na redovnoj konferenciji za medije rekao je da su na Odjelu za mikrobiologiju SKB-a dosad testirana 322 uzorka, od kojih 281 za osobe sa područja HNK-a, te da su u ovom kantonu dosad pozitivne 44 osobe. Konjic zasad broji 26, Mostar 12, a Čitluk 6 oboljelih. U Covid 19 odjelu SKB-a trenutno se liječi 12 bolesnika. Među njima četvoro koristi respirator i to su kritični pacijenti. Ostali su u srednje-teškom stanju, s tim što je dvoje u fazi oporavka. Kada je riječ o samoizolaciji, dosad je izdano 1.491 rješenje, od čega 48 tokom jučerašnjeg dana.

Arapović je uputio apel građanima, zatraživši od njih da ni po koju cijenu ne napuštaju svoje domove.
– Ne posjećujte starije, izbjegavajte bilo kakav kontakt… Stanje je krajnje ozbiljno. Smrtnost iznosi blizu četiri posto. Apel i za naše ljude van granica BiH da se strpe i bez prijeke potrebe ne dolaze u domovinu, poručio je.

Vlada HNK-a i danas je razmotrila situaciju u Opštoj bolnici Konjic koja zasad nema infektologa. Rješenja se i dalje traže, dok je sa UNDP-em potpisan sporazum o kupovini hiljadu zaštitnih odjela, te nabavke testera i rukavica za konjičku bolnicu. Također, kompanija Agram obećala je donaciju od po stotinu hiljada maraka za ovu i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.
– U toku su pripreme izolatorija, te potraga za pojačanjima u vidu infektologa i epidemiologa. Dosad smo sve dobro poredali. Šest pacijenata prebačeno je u Mostar, podsjetila je direktorica Opšte bolnice Konjic Suzana Sokolović – Begić.

Ugrožene lokacije u Općini Čitluk danas će se dezinfikovati, a u pripremi su i dva objekta u kojim će biti izolatoriji u ovoj općini. Kada je riječ o mjerama i prekršajima, tokom posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja policijskog sata, a od početka vanrednog stanja samoizolaciju je na području HNK-a prekršilo 145 osoba. Policijski sat u skladu sa odlukom sa federalnog nivoa važi od 20 do 5 sati ujutro, a u ovim teškim danima anksioznim i zabrinutim građanima dostupni su i psiholozi, i to pozivom na broj telefona 121.

Izvor vijesti: haber.ba