Cvijanović: Evropski put BiH nemoguć uz postojanje neizabranog stranca, Izetbegović 90-ih dočekao “hiljade islamskih ekstremista”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je RS “opredijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i da to ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije, već godinama djelovanje visokih predstavnika i sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH.”

Cvijanović je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS rekla da je na sceni rušenje Dejtonskog sporazuma, ali ne djelovanjem RS već stranog faktora. Ona je istakla da “uporno slušamo besmislice da predstavnici RS krše Dejtonski sporazum.”

– RS i njeni predstavnici u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum. Činjenica je da se Dejtonski sporazum danas krši samo od strane neizabranog stranca – poručila je Cvijanović,piše Avaz.

Rekla je da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) “nije prošao proceduru imenovanja i da nema legitimitet, ističući da Šmit ruši Dejton i potvrđuje da BiH nema suvrenitet.”

– Rušenje Dejtonskog sporazuma je rušenje BiH – rekla je članica Predsjedništva BiH.

Cvijanović je kazala da je evropski put BiH “nemoguć uz postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši BiH.”

Ona je govorila i o “balkanskom islamskom ekstremizmu” u kojem značajnu ulogu, kako ističe, ima BiH. Optužila je i prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića da je hiljade “islamskih ekstremista” dočekao 90-ih te da je dobijao “milijarde dolara od “miuslimanskih zemalja i organizacija s najmerom širenja radikalizma.”

Izvor vijesti: haber.ba