Danas kolektivna dženaza u odsutnosti žrtvama Bratunca

Klanjat će se kolektivna dženaza na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu za sve žrtve velikosprske agresije u periodu 1992. – 1995. godina, a ove godine neće biti ukopana niti jedna identifikovana žrtva.

Program obilježavanja počinje u 12,00 sati, a dženaza-namaz će se klanjati poslije podne-namaza.

– Imamo zastoj u procesu identifikacija, ali to ne isključuje 18. kolektivnu dženazu, koju ćemo klanjati u odsutnosti. To dugujemo žrtvama iz Bratunca, gdje je očigledno postojala genocidna namjera, koja je kulminaciju doživjela 1995. godine. Mi još uvijek tražimo oko 600 ljudi, što je polovina od ukupnog broja nestalih 1992. godine – kaže Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

U Veljacima je do sada vječni smiraj pronašlo 316 žrtava, na drugim mezarjima još oko 400, a trenutno 30-40 žrtava čeka identifikaciju.

– Ukupno je zabilježeno 3.538 imena i prezimena nestalih Bošnjaka s područja Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine, što je 16,5 posto ukupne bošnjačke populacije. Od toga je 2.186 Bratunčana koji su nestali u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Klanjat ćemo dženazu u odsustvu za one koji možda nikada nećemo pronaći, jer je rijeka Drina najveće masovna grobnica u Evropi, a veoma mali ljudi koji su ubijeni i bačeni u Drinu na kraju je pronađen – kaže ef. Hodžić.

Inače, od 3. do 29. maja traju aktivnosti na obilježavanju pokolja Bošnjaka u Bratuncu. To podrazumijeva obilazak stratišta i mnogobrojne vjerske aktivnosti.

Tim povodom predstavnici Saveza logoraša BiH jučer su posjetili mjesta nekadašnih logora “Stadion” i “Dvorana OŠ B.Radičević”, Ljubovijski most, spomen obilježje Repače i masovnu grobnicu “Redžići”, a u povratku i Memorijalni centar “Veljaci” i logor i mjesto egzekucija “Kravice”, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba