Dogovor postignut bez Lende: Lidija Bradara nova predsjednica FBiH

Lidija Bradara želi biti nova predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine. Potvrdila je to ona danas novinarima, nakon što je sa Igorom Stojanovićem donijela odluku da ona bude predsjednica FBiH, a Igor Stojanović i Refik Lendo potpredsjednici FBiH.

 

O svemu su obavijestili Zastupnički dom Parlament Federacije BiH i Dom naroda, CIK i OHR, i očekuju da Zastupnički dom potvrdi ovu njihovu odluku.

 

– Danas smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i ustavne nadležnosti. Nas troje smo potvrđeni i izabrani kadidati za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Lidija Bradara je predsjednica FBiH, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH – istaknula je Bradara.

 

Izrazila je nadu da će Zastupnički dom što prije donijeti odluku ko je predsjednik, a ko su potpredsjednici.

 

Refik Lendo, član rukovodstva FBiH, nije se pojavio na današnjem sastanku. Ovo je treći sastanak bez Refika Lende koji je zakazao sastanak za petak.

 

Podsjetimo, Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović izabrani su i zvanično prošle sedmice nakon potvrde Doma naroda FBiH, za rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Sa ukupno 79 glasova za, bez suzdržanih i protiv Lendo, Bradara i Stojanović su izabrani za nove rukovodioce Federacije BiH.

 

Prema zaključku Centralne izborne komisije, glasanje je izvršeno prozivanjem svakog delegata, koji se izjasnio o predloženoj listi na kojoj su Lendo, Bradara i Stojanović.

 

Ranije isti dan njihovo imenovanje potvrdio je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.