Dvajt novi rekorder, postao najstarija osoba u svemiru

Šest ljudi u kapsuli na vrhu rakete “Nju šeperd” poletjelo je sa lansirnih postrojenja kompanije u zapadnom Teksasu, a očekuje se da će se raketa za višekratnu upotrebu odvojiti od kapsule i vratiti na kopno, dok će se kapsula sa posadom popeti dalje izvan granice Zemljine atmosfere, navodi agencija.

Posada rakete “Nju šeperd” uključuje i Eda Dvajta, prvog kandidata za crnog astronauta, kojeg je bivši američki predsjednik Džon F. Kenedi odabrao 1961. da se obučava kao astronaut, ali koji nikada nije poletio u svemir i koji danas ima 90 godina.

Kratak let iz Zapadnog Teksasa učinio je Dvajta novim rekorderom, kao najstarije osobe u svemiru, pošto je skoro dva meseca stariji od glumca iz serijala “Zvezdanih staza” Vilijama Šatnera koji je poleteo 2021.

Ovo je prvo putovanje posade Blu oridžin-a poslije skoro dvije godine, nakon lansiranja rakete u septembru 2022. godine, koje se neuspješno završilo, kada je raketa počela da skreće sa planiranog kursa ubrzo nakon polijetanja, prenosi Tanjug.

Letovi su nastavljeni prošlog decembra, ali bez posade u letjelici, a ovo je sedmo putovanje “svemirskih turista” sa kompanijom Blu oridžin-a.

Uz Dvajta, koji se bavi vajarstvom, na svemirsko putovanje danas su krenula i četiri preduzetnika iz SAD i Francuske i penzionisani računovođa, a cijene njihovih karata nisu objavljene, pišu nezavisne.

Izvor vijesti: haber.ba