ELVEDIN SEDIĆ: Vrlo dobro razumijem probleme privrednika; Zapošljavam 50 ljudi

Privatne investicije i privatno poduzetništvo glavni su kotač razvoja grada Bihaća. Kako se i sam čitav svoj radni vijek, pored nauke, bavim i biznisom i zapošljavam preko 50 ljudi, vrlo dobro razumijem probleme s kojima se suočavaju naši privrednici, posebno kad se susretnu sa dugim i komplikovanim administrativnim procedurama.

U posljednih nekoliko sedmica obavio sam razgovore sa vlasnicima preko dvadeset privrednih subjekata u gradu Bihaća koji privređuju, zapošljavaju i svojim poslovanjem doprinose našem gradu. Ovim putem se izvinjavam svima koje nisam stigao obići, ali ću kao gradonačelnik svima njima podjednako, 24 sata dnevno, stajati na raspolaganju.

Prethodni gradonačelnik možda nije uspio u značajnoj mjeri unaprijediti administrativne procedure, ali zasigurno je eliminisao politički reket i korupciju koja je ranije bila prisutna u našem gradu i Bihać učinio otvorenim za sve domaće i strane investitore i ulagače bez razlike. To je možda najbolje vidljivo trenutno na Kamenici gdje njemački investitor gradi firmu koja će zapošljavati stotine naših sugrađana, te na Ceravcima gdje se trenutno gradi oko 10 privrednih i objekata kolektivnog stanovanja.

Grad Bihać je u posjednih nekoliko godina izdao dozvole za preko 25 objekata kolektivnog stanovanja i preko 50 većih objekata privredne, proizvodne, poslovne, turističke, zdravstvene, javne i društvene namjene koje su izgrađeni ili su u fazi izgradnje, što je za svaku pohvalu, ali smatram da je i to moguće ubrzati i unaprijediti pojednostavljivanjem određenih procedura i izmjenama zakonskih propisa, prije svega Zakona o građenju USK.

I kao vijećnik u Gradskom vijeću trudio sam se dati svoj doprinos privredi podnoseći inicijative za ukidanje tzv. “Takse na istaknutu firmu”, za pojednostavljenje pribavljanja dokumentacije tokom upravnog postupka i mnoge druge. Siguran sam da kao pravnik i u tom segmentu mogu ostvariti značajan pomak.