Erdoan: Turska u 2023. godini ostvarila najveći izvoz u historiji

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) saopćio je da je ta zemlja u 2023. godini ostvarila rekordni izvoz od 255,8 milijardi dolara, javlja Anadolu.

– Turski izvoz 2023. godine povećan je za 0,6 posto u odnosu na prošlu godinu, dostigavši ​​255.809.000.000 dolara, čime je oboren rekord u historiji naše Republike – rekao je Erdoan na skupu u Istanbulu.

Erdoan je kazao da je to rezultat koji nadmašuje cilj srednjoročnog programa koji je predviđao izvoz u iznosu od 255 milijardi dolara.

Turski predsjednik je kazao da Turska u 2024. godini želi ostvariti izvoz u iznosu od 375 milijardi dolara i da ima snagu i kapacitete da ostvari i taj podvig.

Erdoan je tokom današnjeg obraćanja uputio poruke solidarnosti prijateljskom Japanu i njegovom narodu nakon jučerašnjih snažnih zemljotresa.

Komentirajući aktuelnu situaciju u regiji, Erdoan je kazao da je turska vanjska politika oblikovana s fokusom na Tursku, ali s globalnom perspektivom i da od toga nema odustajanja.

– Svjesni smo pokušaja da se provokacijama i zlonamjernim diskursima Turske odvoji od njenih partnera u regionu i bratskih zemalja s kojima ima historijske veze – rekao je Erdoan.

Izvor vijesti: haber.ba