Erdogan: “Isto tako je bilo onih koji su otišli od mog brata Bakira, a, zašto oni odlaze?”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu kako bosanskohercegovačka ulema ima veoma važnu misiju u očuvanju islama na ovim prostorima, te je poručio da će Turkiye uvijek biti podrška u tome, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je predvodio delegaciju Turkiye u posjeti Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, gdje ga je ugostio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

Kavazović je izrazio zadovoljstvo što danas imaju priliku ugostiti i biti zajedno, kako je rekao, “s jednim od najvećih sinova našega umeta danas, predsjednikom Republike Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom”.

 

“Gospodine predsjedniče, pred vama je dio naše uleme, naše muftije i glavni imami. Godine 1998. u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese rahmetli Alija Izetbegović se posljednji put obratio našoj ulemi. Od tada do danas nismo imali priliku da nam se obrati predsjednik neke zemlje. Čini nam veliku čast da ste među nama, želimo vam se zahvaliti za sve što činite kako za BiH, tako i za naš muslimanski ummet”, rekao je Kavazović.

Erdogan je u obraćanju prisutnim istakao zadovoljstvo posjetom novoj Upravnoj zgradi Islamske zajednice u BiH i činjenicom da je nakon Alije Izetbegovića, drugi predsjednik države koji se obraća bh. ulemi.

 

“Želim da nova Upravna zgrada Rijaseta, koja je završena doprinosom Turkiye, bude od koristi vama i muslimanskoj braći ovdje i u regionu. Time je Rijaset prvi put u svojoj 140-godišnjoj historiji dobio sopstvenu Upravnu zgradu. Kao što znamo, Islamska zajednica je ranije djelovala u zgradama drugih institucija, a sada je okupljena pod krovom vlastite zgrade. Molim Uzvišenog Allaha da ovaj simbolični korak pomogne u vašim aktivnostima“, rekao je Erdogan.