Evo gdje se nalazi najzelenije ostrvo na svijetu

Tilos se nalazi u arhipelagu Dodekanez, u jugoistočnom dijelu Egejskoga mora. Idilično i atraktivno, djeluje na prvu kao i sva druga divna grčka ostrva. Netaknuta priroda, tirkizno more i romantične luke samo su dio priče koje ostrvo pripovijeda.

Najveća zanimljivost leži je u činjenici da je Tilos za sada prvo i jedino ostrvo na svijetu koje ne proizvodi otpad. Narod na Tilosu je oduvijek bio napredan i humanistički nastrojen, uvijek se prednost davala javnom zdravlju, ljudskim pravima i ekologiji.

Na ostrvu živi nešto manje od 800 stanovnika, i svi oni žive u nacionalnom parku sa nevjerovatnom bioraznolikošću. Upravo tu je prije nekoliko godina otvorena prva grčka hibridna elektrana na energiju vjetra i sunca, što im je omogućilo da budu energetski potpuno samostalni.

To je stanovništvu dalo priliku da koristi električna vozila, pa je logično sljedeći korak podrazumijevao smanjivanje otpada. Tilos trenutno reciklira više od 80 odsto otpada, što je najveća stopa recikliranja na svijetu. Danas oni nemaju kante za smeće već Centar za kreativno recikliranje.

“Zero-waste” politika je privukla i ekološki osviješćene posjetioce, stvorila nove ekonomske prilike vezane za primjenu obnovljivih izvora energije. To je takođe i pokrenulo eko-turizam i održivu poljoprivredu, što je značajno podstaklo lokalnu ekonomiju.

Tilos je svijetli primjer kako se sve može ako se hoće, samosvijest i disciplina, kao i briga o zdravlju i okolini napravila je na ostrvu oazu u kojoj žive srećni i zadovoljni stanovnici. Oni su prije svega toga, zdravi, piše “TU Magazin”, prenosi “Nova.rs“.

Izvor vijesti: haber.ba